Fagartikler
Eksem: 7 typer

Eksem: 7 typer

Ved eksem er huden rød, tørr, fortykket og kløende. Hos dem med mørk hud, kan eksemet være mer brunt og lilla enn rødt. Ved hissig eksem kan det bli smertefulle sprekker i huden, kløende knuter eller små blemmer i huden. I et eksem med puss og skorper kan det være bakterieinfeksjon.
Skrevet av:
Dr. Jon Anders Halvorsen
Publisert:
27/5/2022
Sist oppdatert:
8/5/2024
Fagartikler
Eksem: 7 typer

Eksem: 7 typer

Ved eksem er huden rød, tørr, fortykket og kløende. Hos dem med mørk hud, kan eksemet være mer brunt og lilla enn rødt. Ved hissig eksem kan det bli smertefulle sprekker i huden, kløende knuter eller små blemmer i huden. I et eksem med puss og skorper kan det være bakterieinfeksjon.
Skrevet av:
Dr. Jon Anders Halvorsen
Publisert:
27/5/2022
Sist oppdatert:
8/5/2024

1. Atopisk eksem

Atopisk eksem er den vanligste formen for eksem. Det starter vanligvis i barndommen, og blir ofte mildere eller går over i voksen alder. Utslettet kommer typisk i ansiktet og bøyesider ved albueledd og kneledd. Det er sjelden mulig å identifisere allergi som årsak til atopisk eksem, men personer med allergi knyttet til slimhinner (f.eks. pollenallergi og astma) har hyppigere atopisk eksem. Kløe ved atopisk eksem kan være veldig plagsomt.

Hovedårsaken til kløe er at hudens immunsystem er aktivert, slik at behandling som demper immunsystemets aktivitet i huden (f. eks. kortisonkremer) vil redusere kløe. Hyppig bruk av fuktighetskremer vil redusere behovet for kortisonkremer. Det er flere behandlingsmuligheter ved atopisk eksem, og dette må avklares med fastlege, barnelege eller hudlege.

Du kan lese mer om atopisk eksem her.

 Atopisk eksem på hender: rødt, tørt og flassende utslett.
Atopisk eksem bilde
Baby med atopisk eksem i kinnene.
Atopisk eksem hos barn (her i kinnene)

2. Seboreisk eksem

Denne type eksem er vanlig og starter ofte i ungdomsårene. Kløende og tørr hodebunn med flass er typisk. Huden oppleves ofte fet. Hos noen er det utslett i ansiktet ved siden av nesa og øyebryn, og hos andre utslett i armhuler, over brystbenet eller i underlivet. Behandlingen består ofte av soppdrepende kremer eller kortison.

Du kan lese mer om seboreisk eksem her.

Mann med seboreisk eksem i ansiktet: rødt utslett på hake, kinn og hals.
Seboreisk eksem bilde (her i ansiktet) 

3. Kontakteksem

Årsaken er at stoffer som berører huden gir eksem. Kontakteksem kommer ofte på hender og i ansiktet. Stoffene som kommer i kontakt med huden kan enten være irriterende (typisk vann og såpe) eller være allergiske (typisk nikkel, hudpleieprodukter, planter og hårfargestoffer). Ved allergisk kontakteksem vil det vanligvis ta 1-2 døgn fra stoffet kommer på huden til eksemet er utviklet. Dersom en har allergisk kontakteksem et sted på huden, vil det allergiske stoffet også gi eksem et annet sted på huden.

Du kan lese mer om kontakteksem her.

Kvinne med kontakt eksem som strekker seg fra øret og ut mot kinnet.
Bilde av kontakteksem (her utløst av å klø med akrylnegler på huden)

4.Soleksem

Et kløende utslett som trigges av sol kan ha flere årsaker. Noen ganger vil sola gi såkalt polymoft lysutslett, der årsaken er ukjent.

Du kan lese mer om polymorft lysutslett her.

Andre ganger vil utslettet komme ved en kombinasjon av sol og legemiddel på huden eller inntak av legemiddel. Antibiotika og betennelsesdempende legemidler er slike eksempler.

Du kan lese mer om soleksem her.

Kvinne med soleksem på brystet og halsen.
Bilde av soleksem (soleksem på brystet)

5. Håndeksem

Eksem på hendene kan ha mange årsaker, noen ganger er det en form for kontakteksem eller atopisk eksem. Uansett årsak vil riktig og skånsom hudpleie være viktig, slik som å unngå for mye såpe, vann og irriterende stoffer. Personer som jobber som frisør, eller med renhold og i helsevesenet er utsatt for håndeksem.

Du kan lese mer om håndeksem her.

Hånd med håndeksem: rødt, tørt og flassende utslett.
Bilde av håndeksem

6. Nummulat eksem eller «mynteksem»

Dette er eksem som gir et par cm store røde flekker av størrelse 1-3 cm. Utslettene er ofte runde og kan se ut som mynter (nummulus). Det kan minne om psoriasis eller soppinfeksjon. Utslettene kan være tørre. Andre ganger vil det være væskende med skoper, og da er det ofte en infeksjon med bakterier som er medvirkende årsak. Kløen kan være svært plagsom.

Nærebilde av nummulat eksem: rundt, rødt og flassende utslett.
Nummulat eksem bilde. Eksemet gir runde eller ovale eksemflekker, oftest på armer eller legger.

7. Staseeksem eller «leggeksem»

Dette er en type eksem som kommer på føtter og legger. Ofte er hevelse («stase») i leggene den viktigste utløsende faktor. Åreknuter og tørr hud spiller også en rolle. Utslettet kommer vanligvis på begge bein. Det kommer nesten bare hos godt voksne og eldre personer. Behandlingen består i å redusere hevelsen (for eksempel med støttestrømpe) og ved bruk av kremer.

Når bør en oppsøke lege ved eksem?

Dersom en ikke bli bra av fuktighetskremer eller svake kortisonkremer, bør lege oppsøkes. Kremene kan kjøpes på apotek uten resept. Det vil oftest være gunstig å behandle et eksem før det blir utbredt og veldig plagsomt. Lege vil kunne avgjøre hva slags type eksem det er, og ta nødvendige hudprøver.

Rask tilgang til riktig behandling

Digital konsultasjon
Resept inkludert
Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
No items found.

Rask tilgang til riktig behandling

Digital konsultasjon
Resept inkludert
Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Relaterte artikler

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no