Rosacea
Rosacea er kronisk betennelse som gir rødhet i ansiktet. Årsaken er ukjent, men det er mye som tyder på en kombinasjon mellom arv og miljø.
Hudlege Bjørnar Moen
6. april 2020
|
rosacea

Hva er rosacea?

Rosacea er kronisk betennelse som gir rødhet i ansiktet. Årsaken er ukjent, men det er mye som tyder på en kombinasjon mellom arv og miljø. Tilstanden ses hyppigst hos dem med lys hud og kvinner i aldersgruppen 30 til 50 år. Omtrent 5 % av befolkningen utvikler rosacea.

Sykdomstegn

Tilstanden debuterer ofte med anfallsvis rødming (flushing). Det er ikke uvanlig at det er utvidede blodkar i huden, og det kan også komme kviser. Utslettet kan være tilbakevendende og utløses av blant annet kraftig sollys, varm mat, drikke, sterkt krydder og alkohol. Hos noen, spesielt eldre menn, kan en få fortykkelse av talgkjertler og hud på nesen. Dette kalles rhinophyma.

Behandling

Rosacea behandles vanligvis med reseptbelagte medisiner. Dersom en har primært rødhet i ansiktet kan brimonidin-gel være et godt alternativ. Ved mild og moderat rosacea der det også finnes kviselignende utslett, kan smørebehandling med azelain, ivermektin eller metronidazol være nødvendig. I noen tilfeller kan lavdose antibiotika være til hjelp. Laserbehandling kan noen ganger være nødvendig. En må være oppmerksom på å unngå utløsende faktorer. Ved sterk sollys er det anbefalt å bruke solfaktor. Kortisonkrem kan forverre tilstanden.

Det er ulike typer rosacea som krever ulik tilnærming og oppfølging. Ved moderate og alvorlige tilfeller og ved rhinophyma, anbefales oppfølging med hudlege. Dersom en får øyeplager kan det være aktuelt å bli tilsett av øyelege.  

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no