Askin logo
Fagartikler
>
Lichen planus
Lichen planus

Lichen planus

Skrevet av:
Dr. Jon Anders Halvorsen
Publisert:
22.11.2022

Lichen planus er en sykdom som gir betennelse i huden og utslettet er oftest rød-lilla og hos de fleste kløende. Lichen planus kan komme både i slimhinner og hud. Smøring med en betennelsesdempende kortisonkrem vil hos de fleste hjelpe. Lichen planus vil hos mange gå over av seg selv.

Få spesialisthjelp

Om sykdommen

Lichen planus kan komme hos både kvinner og menn, vanligvis over 30 års alderen. Det er en ganske sjelden hudsykdom og opptrer nesten aldri hos barn. Forløpet er oftest kronisk, i den forstand at det vanligvis varer minst i noen måneder. Lichen planus er også kjent som lichen ruber.

Symptomer og diagnostikk

Lichen planus kan ha karakterisk utseende, med lett opphøyde kantete små knuter som har en dyp rød farge, nesten lilla og ofte med voksaktige skinnende hvite streker på overflaten. Ordene lichen planus betyr «flat lav». Utslettene kommer typisk på innside av håndledd, nedre rygg og ankler, og slimhinner i munn og underliv. Utslettene kan være fra millimeter til flere centimeter i størrelse. I slimhinner er ofte utslettet hvitt eller rødt, og noen ganger med sårdannelse. Lichen planus kan også affisere hår og negler. En vevsprøve fra huden (biopsi) kan ofte bekrefte legens mistanke om lichen planus. Lichen planus i huden vil hos mange forsvinne i løpet av ett til to år, mens lichen planus i slimhinner kan vare i mange år. Etter at sykdommen har vært aktiv kan det være mørke flekker i huden i flere år, aller mest vanlig er dette hos personer med mørk hudfarge.

Nærbilde av lichen planus - røde prikker på huden.
Nærbilde av lichen planus

Årsak

Lichen planus er en betennelse i huden der utløsende årsak kan være en aktivering av immunsystemet i forbindelse med en infeksjon, mest typisk er hepatitt C infeksjon, men dette er sjelden i Norge. Legemidler kan gi utslett som ligner på lichen planus, Hudskader som skrubbsår kan også utløse lichen planus. Som oftest finner en ikke ut hva som har utløst lichen planus.

Behandling

Lichen planus i hud kan i de flest tilfeller lindres betydelig ved å bruke en sterk kortisonkrem over noen uker, og deretter periodevis. Om det ikke fungerer, kan immundempende tabletter og også medisinsk lysbehandling med UV-B stråler brukes. Behandling av lichen planus i slimhinner kan være utfordrende. En kan forsøke ulike geler, kremer eller væsker, som inneholder immundempende egenskaper, men det kan være vanskelig å få tak i slike produkter og ubehagelig å bruke. Behandling med immundempende tabletter blir derfor vanligvis vurdert, særlig om plagene er store. Kalsinevrinhemmer, en type immundempende krem, kan også forsøkes.

Lignende tilstander

Lichen planus kan ligne på mange ulike hudsykdommer, og aller mest på psoriasis eller eksem. Det kan også ligne på pityriasis rosea, lupus og soppinfeksjoner. Kløe kan ha mange årsaker, og skabb og elveblest gir kløe, men ikke et utslett som ved lichen planus.

Forebyggende råd

Om det er mye kløe, kan det hjelpe å bruke en fuktighetskrem. En bør unngå skrubbsår og andre hudskader.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin