Pityriasis versicolor
Ser du flekker i huden på overkroppen din, som kanskje har blitt tydeligere etter soling? Her kan du lese om den vanligste årsaken og behandling.
Hudlege Elin Holthe Johnsen
13. april 2020
|
pityriasis versicolor, flekker

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor er den vanligste årsaken til lysere (kan og være mørkere og rødlige) flekker på overkropp, hals og overarmer. Dette rammer oftest unge mennesker. Utslettet skyldes en sopp vi alle har på huden, så utslettet er ikke smittsomt. Svetting og fuktig klima kan gjøre at soppen blomstrer og endrer pigmentet flekkvis i huden. Kontrasten til normal hud blir ofte større når den normale huden blir brun fra soling. Utslettet er altså helt ufarlig, men kan være et kosmetisk problem.

Lysere hudpartier på overarm og skulder

Hvordan stille diagnosen?

Ofte vil lege kunne kjenne igjen typisk utslett og anbefale behandling uten noen spesielle undersøkelser. Eventuelt kan hudlegen undersøke hudavskrap for sopp i mikroskop.

Hvordan behandle?

Vanligst er bruk av midler på huden som f.eks. selenholdig sjampo (Selsun, Selukos), ketoconazolsjampo (Fungoral) eller terbinafin krem, gel eller spray (Lamisil). Pigmentforandringene varer i flere måneder etter behandlingen startes. Tilbakefall er ganske vanlig og derfor anbefales vedlikeholdsbehandling 1-2 ganger per uke i lang tid.

Tablettbehandling mot soppen vurderes ved behandlingssvikt eller veldig utbredt utslett.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no