Askin logo
Skrevet av:
Hudlege Elin Holthe Johnsen
Spesialist i Hudsykdommer

Flekker i huden på overkroppen - blitt tydelige etter soling?

Ser du flekker i huden på overkroppen din, som kanskje har blitt tydeligere etter soling? Her kan du lese om den vanligste årsaken og behandling.

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor er den vanligste årsaken til lysere (kan og være mørkere og rødlige) flekker på overkropp, hals og overarmer. Dette rammer oftest unge mennesker. Utslettet skyldes en sopp vi alle har på huden, så utslettet er ikke smittsomt. Svetting og fuktig klima kan gjøre at soppen blomstrer og endrer pigmentet flekkvis i huden. Kontrasten til normal hud blir ofte større når den normale huden blir brun fra soling. Utslettet er altså helt ufarlig, men kan være et kosmetisk problem.

Lysere hudpartier på overarm og skulder

Hvordan stille diagnosen?

Ofte vil lege kunne kjenne igjen typisk utslett og anbefale behandling uten noen spesielle undersøkelser. Eventuelt kan hudlegen undersøke hudavskrap for sopp i mikroskop.

Hvordan behandle?

Vanligst er bruk av midler på huden som f.eks. selenholdig sjampo (Selsun, Selukos), ketoconazolsjampo (Fungoral) eller terbinafin krem, gel eller spray (Lamisil). Pigmentforandringene varer i flere måneder etter behandlingen startes. Tilbakefall er ganske vanlig og derfor anbefales vedlikeholdsbehandling 1-2 ganger per uke i lang tid.

Tablettbehandling mot soppen vurderes ved behandlingssvikt eller veldig utbredt utslett.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no