Fagartikler
Kjennetegn på elveblest

Kjennetegn på elveblest (urticaria)

I denne artikkelen får du oversikt over symptomer, årsaker til og behandling av elveblest (urticaria). Tilstanden er svært sjelden farlig, og det finnes det flere behandlinger en hudlege kan gi som er effektive. Antihistaminer, immundempende behandling, sprøyter eller medisinsk lysbehandling(UV-B stråler) er mulige behandlingsalternativer.
Skrevet av:
Dr. Christoffer Aam Ingvaldsen
Publisert:
8/2/2022
Sist oppdatert:
20/3/2024

Kjennetegn på elveblest

Det kan være vanskelig å skille utslett fra hverandre, spesielt når utslettet er forbigående.

Elveblest, eller urticaria, kjennetegnes av et intenst kløende utslett med rødlige flekker og flate hevelser (vabler) i huden. Noen ganger kan hevelsen være avbleket med rødme omkring. Flekkene og vablene kan være små og store og ha varierende fasong. Vablene kjennes hevet fra huden rundt, men selve overflaten kjennes glatt. Utslettet kommer brått og forsvinner ofte like fort. Utslettet kan oppstå hvor som helst på kroppen. Til tross for sterk kløe, ses ikke kloremerker i huden. Huden vil heller ikke flasse og etter utslettet har gått bort, vil huden se normal ut. Et annet viktig kjennetegn er at hver enkelt flekk eller vable vil gå tilbake i løpet av 24 timer. Nye flekker og vabler kan derimot komme og gå i flere dager (mer sjeldent over uker).

En skiller mellom akutt og kronisk urticaria. Ved akutt urticaria er det flekker eller hevelser (vabler) i huden som kommer fort og som vanligvis forsvinner igjen i løpet av et døgn. De kan til stadighet dukke opp nye steder de neste dager og uker. Hos noen få kan det vare i flere år og kan gi store plager. Hos de fleste vil plagene forsvinne etter noen dager eller uker. Kronisk urticaria kjennetegnes ved gjentatte utbrudd over lengre perioder på mer enn seks uker.

Symptomer ved elveblest:

 • Intenst kløende utslett
 • Utslett som kommer brått
 • Rødlige flekker på huden
 • Flate hevelser (vabler)
 • Vablene kan være bleke med rødme rundt.
 • Ses ikke kloremerker i huden etter kløe
 • Ingen flassing
 • Huden har ingen preg etter utslettet er borte
Næbilde av elvebelst utslett: rødlige flekker og flate hevelser i huden.
Elveblest utslett

Årsaker til elveblest

Omtrent 1 av 5 personer vil ha elveblest i løpet av livet

Årsaken til utslettet er at immunceller i lærhuden skiller ut ulike kjemiske stoff, der det viktigste er histamin. Stoffene fester seg på kløenervene i huden og fører til at væske lekker ut fra blodårene til huden. Det typiske ved urticaria er derfor at det klør, og at det blir en flat, rød hevelse i huden. Det kan være vanskelig å finne den utløsende årsaken til akutt elveblest.

Ofte finner man ingen sikker utløsende årsak. Er det første gang kan man forsøke å identifisere om en har brukt eller gjort noe annerledes enn til vanlig. Noen ganger kan allergiske reaksjoner, infeksjoner eller medisiner kan den være utløsende årsaken. Andre ganger kan det være mer varme, trykk mot huden eller stoffer på huden.

Faktorer som kan gi elveblest

 • Medisiner
 • Infeksjoner
 • Allergi
 • Varme
 • Trykk mot huden
 • Stoffer mot huden
 • Matvarer
 • Brennesle
Person som klør på elveblest utslett på ryggen.
Elveblest kløe

Elveblest behandling

Tilstanden er svært sjelden farlig, og det finnes det flere behandlinger som er effektive. Antihistaminer har ofte god effekt og demper plagene. Dette er fordi slike medisiner hindrer immunceller å skille ut histamin. Det er vanlig å bruke en eller flere tabletter per dag over lenger tid. Det finnes også andre alternativer for behandling som; immundempende behandling, sprøyter eller medisinsk lysbehandling(UV-B stråler). 

Behandlingsalternativer:

 • Allergitabletter (antihistaminer)
 • Immundempende tabletter (eks. Montelukast)
 • Sprøyte (Omalizumab)
 • Medisinsk lysbehandling (UV-B stråler)

Andre utslett

Eksem skiller seg fra elveblest ved at eksem gjerne har en ru og tørr overflate, som kan flasse, ha små sprekker (fissurer) og væske. Hver flekk varer i flere dager til uker/måneder dersom det ikke behandles, og går ikke tilbake av seg selv innen 24 timer. Du kan lese mer om eksem her.

Skabb kan også gi intens kløe, men vil ikke ha vabler som kommer og går i løpet av 24 timer. Ved skabb vil man ofte se eksemlignende utslett, preget av kloremerker. Hvis man ser godt etter kan man noen ganger se små, millimeterlange striper i huden (skabbganger). Du kan lese mer om skabb her.

Utslett som kommer ved feber eller luftveisinfeksjoner gir som regel ikke intens kløe, og er heller ikke tilsvarende flyktige som urticaria

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Relaterte artikler

No items found.

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no