Askin logo
Fagartikler
>
skabb
Hvordan behandle og bli kvitt skabb

Skabb behandling

Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Hudlege
Publisert:
29. oktober 2020

I denne artikkelen får du hudlegeråd og informasjon om årsaker til og behandling av skabb, en hudsykdom som skyldes den parasittiske midden, sarcoptes scabiei. De siste årene har det vært en økende forekomst av hudsykdommen og det ser ut som at midden har fått økt toleranse mot legemidler.

Få spesialisthjelp

Hva er skabb?

Skabb er en hudsykdom som skyldes den parasittiske midden, sarcoptes scabiei. De siste årene har det vært en økende forekomst av skabb. Det virker også som at midden har fått økt toleranse mot legemidlene. Dette, i tillegg til at behandlingen er kostbar, gjør at det er veldig viktig å følge behandlingsråd og saneringsråd nøye.

Om du er usikker på om du har skabb kan det være en fordel å få påvist skabb hos lege før behandlingsstart. Det å påvise skabb kan, selv for rutinerte leger, være vanskelig. Når du skal behandle deg bør/må alle dine nærkontakter behandles samtidig. Dette er viktig for å unngå risiko for skabb smitte. Med nærkontakter mener vi alle i samme husstand og evt. personer man har hatt seksuell kontakt med. De bør behandles samtidig selv om de ikke har kløe. Behandlingen deles i to; medisinsk behandling og sanering.

Skabb forsvinner ikke av seg selv – den skal alltid behandles!

Medisinsk behandling av skabb

Det anbefales to midler. Nix krem (permetrin) eller Benzybenzoat linement (33%).

Begge kremene kan brukes hos barn under 6 år ned til 2 mnd, og kan kjøpes reseptfritt på apotek. Til barn under 2 år bør fortynnet liniment (Benzylbenzoat 15%) benyttes, og hodebunn og ansikt bør også behandles.  

Innsmøringsinstruks

-      Dusj og tørk deg godt

-      Vent et kvarter etter dusjing til hudtemperaturen har blitt normal igjen

-      Klipp og rens negler

-      Smør deg over hele kroppen inkl. ansikt (utelat øyne og munnen) til hårfestet og ned til føttene

-      Husk at også å smøre inn de vanskelige tilgjengelige stedene på kroppen som: ryggen, ørene og bak ørene, mellom fingre og tær, fotsålen, neglebåndene, under neglene, navlen, de ytre kjønnsorganer og rundt endetarmen.

-      Det skal smøres godt med krem både på hendene, håndleddene, føttene og anklene.

Behandlingsanbefalinger

-      Legg merke til at ved bruk av benzylbenzoat så skal middelet påføres 2 ganger med 5-10 minutters mellomrom

-      Ved vask av hendene før det er gått 12 timer (24 timer for benzylbenzoat), må du smøre hendene igjen.

-      Kle på deg nytt undertøy og nattøy.

-      Etter minst 12-24 timer byttes sengetøy og man dusjer eller vasker av permetrin kremen (ved bruk av benzylbenzoat må dette skje etter minst 24 timer)

-      Ta på deg rent undertøy og rene klær

-      Etter en uke gjør du samme prosedyre med smøring med samme middel (permetrin eller benzylbenzoat)

Sanering

-      Alle klær og sengetøy, håndklær og lignende tekstiler som er brukt før behandlingen starter, skal vaskes på minst 60 grader.

-      Tøy og sko som ikke lar seg vaske på minst 60 grader bør oppbevares uten hudkontakt i en uke i romtemperatur, helst pakket inn i plast.

-      PC og mobiltelefoner kan være mulig smittevei og anbefales derfor rengjort med et dertil egnet rengjøringsmiddel

Andre råd ved skabb

Kløen kan fortsette flere uker etter vellykket behandling. Dette skyldes at huden fortsatt reagerer på døde egg og midd i huden. Denne kløen blir av mange pasienter beskrevet som mindre intens enn den de hadde før de behandlet seg. Du kan smøre en middels sterk kortisonkrem mot kløen i tillegg til rikelig med fuktighetskrem uten parfyme. Sterk kortisonkrem fås på resept av lege.

Behandlingen regnes som svært effektiv dersom den gjennomføres på riktig måte. Anbefalingen er at man kan returnere til barnehage, skole og jobb dagen etter at første behandling er gjennomført 

Dersom kløen fortsetter kan det være andre årsaker til at du klør enn skabb. Du kan lese mer om andre årsaker til kløe her.

Det kan også være at du ikke har blitt kvitt skabben, og du må behandle deg en gang til. Ved behandlingssvikt anbefales det et alternativt middel enn det man brukte først. Tablettbehandling som engangsdose kan i noen tilfeller være aktuelt, og denne behandlingen må du gjenta etter to uker.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin