Fagartikler
Hvordan vite om skabb er borte?

Hvordan vite om skabb er borte

I denne artikkelen får du informasjon om behandling av skabb.
Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Publisert:
15/12/2021
Sist oppdatert:
15/12/2021

Hvordan vite om skabb er borte?

Har du behandlet deg for skabb, men klør fortsatt? Hva kan årsaken være? Det kan være flere årsaker til kløe i huden.

Kløen kan fortsette etter at du har blitt kvitt skabben.

Det er vanlig at kløen blir svakere etter vellykket behandling, men du kan likevel fortsette å klø i flere uker etter behandlingen.

Mulige årsaker til at du fortsatt klør:

1. Behandlingen har ikke virket

Kanskje er ikke behandlingen gjennomført på korrekt måte, siden standardbehandling er å smøre inn hele huden med en krem. Det er også mulig at skabben har utviklet motstand (resistens) mot behandlingen, men om det har skjedd er usikkert og omdiskutert. Du kan lese mer om hvordan bli kvitt skabb her

2. Du har «smittet» deg selv på nytt

Du har «smittet» deg selv på nytt. Skabb kan overleve i tre dager utenfor huden. Kanskje har den overlevd i sengetøy, klær eller på et håndkle?

3. Blitt smittet på nytt

Du kan rett og slett ha blitt smittet på nytt. Kanskje du har møtt den du ble smittet av en gang til, og vedkommende fortsatt har skabb?

4. Ikke skabb, men eksem

Det kan hende at du har eksem. Det er ikke alltid så lett å skille mellom eksem og skabb. Ved eksem er det ofte røde hudområder som flasser, mens ved skabb er symptomer typisk kloremerker og små væskefylte blemmer. Du kan lese mer om eksem her.

5. Ikke skabb, men elveblest

Det kan hende at du har elveblest. Elveblest gir sterk kløe og kan komme av seg selv. Det ser ut som små opphevede vabler i huden og hver enkelt vable forsvinner typisk etter et døgn. Ved elveblest (urtikaria) er det ikke kloremerker i huden. Du kan lese mer om elveblest her.

6. Tørr hud

Du har tørr hud. For mye dusjing og såpevann kan gi tørr hud og kløe. Dette er særlig vanlig hos personer med allergier og om vinteren. Du kan lese mer om tørr hud her.

7. Andre årsaker

Du innbiller deg at kløen kommer av skabb. En av ti personer plages daglig med kløe av ulike årsaker. Bare tanken på kløe gir kløe i huden. Kløe er også «smittsomt» på den måten at om vi ser en person som klorer seg, så begynner mange av oss å klø.  Kanskje du kjenner kløe nå som du leser dette? Hos noen personer kan dette gå så langt at de tror at de er smittet med skabb. Du kan lese mer om ulike årsaker til kløe her.

Den beste måten å vite sikkert om en person har skabb, er å plukke ut skabben av huden og deretter se på den i mikroskopet. Dette kan være vanskelig, fordi den er 0,3 mm stor og en smittet person har bare 10-20 stykker fordelt over hele huden. Det er hudleger som har mest erfaring med å finne dem.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Relaterte artikler

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no