Askin logo
Fagartikler
>
eksem
Seboreisk eksem

Seboreisk eksem

Skrevet av:
Jon Anders Halvorsen
Spesialist i hudsykdommer
Publisert:
25. mai 2021

Dette er eksem som gir et rødt, flassende og "fett" utslett som kommer i områder av ansiktet og hodebunnen som har mange talgkjertler. Det er en vanlig hudsykdom, og en regner med at omtrent en av 20 personer har seboreisk eksem. Det starter oftest etter puberteten. Noen babyer kan ha det før tre måneders alder. Kløe er oftest fraværende eller mild. Hos mørkhudede personer kan huden bli både lysere og mørkere der det er eksem.

Hvor på huden kommer det?

Hodebunnen er berørt hos nesten alle, med hvitflassing og tørr hud. Huden kan virke fet. I ansiktet kommer det typisk rundt nesevinger, på kinnene mot nesen og ved øyenbrynene. Andre mindre vanlige steder er øyelokk, ved ører, i armhuler, brystet og i skrittet.

Seboreisk eksem i hodebunnen

Hva er årsaken?

Årsaken kommer av et forstyrret samspill mellom immunsystemet, en naturlig forekommende gjærsopp på huden (Malassezia) og talgkjertlene. Eksemet kommer lettest der det det er høy produksjon av talg, som i ansiktet og hodebunnen. Erfaring har vist at behandling med soppmidler demper sykdommen. Ved immunsvikt kan noen lettere få seboreisk eksem. Stress og påkjenninger kan gjøre det verre. Mange blir mer plaget om vinteren. I tillegg vet vi at nevrologiske tilstander som Parkinson, epilepsi eller depresjon kan medvirke til at noen får denne type eksem. Det er ikke vist at kosthold spiller noen rolle.

 

Hvordan behandles det?

 Seboreisk eksem behandles med legemidler som reduserer nivået av sopp i huden, og dette kan være både kremer og sjampoer. Dette er trygge legemidler som kan brukes over lang tid.

Hudbehandling vil oftest være:

  • Fuktighetskremer som tar vekkflass og fortykket hud, og dette er kremer som inneholder salisylsyre,melkesyre, urea eller propylenglykol
  • Soppkremer som for eksempel inneholderketokonazol
  • Milde kortisonkremer som foreksempel hydrokortison 1% i en begrenset periode på 1-3 uker.
  • Takrolimus eller pimekrolimus er milde immundempende kremer som er et alternativ til kortisonkremer.

Hodebunnsbehandling kan være:

  • Medisinske sjampoer sominneholder ketokonazol, ciclopirox, selenium sulfid, sink pyrithion, tjæreeller salisylsyre, som brukes flere ganger per uke. Det bør vanligvis værehodebunnen i 5-10 minutter før det skylles ut.
  • Kortison i form av en flytendeoppløsning, og dette er særlig effektivt mot kløe
  • Takrolimus eller pimekrolimuser milde immundempende kremer som er et alternativ til kortisonkremer, men vilav mange oppleves som klissete

 

Dersom det er vanskelig å behandle seboreisk eksem kan tabletter i form av antibiotika eller isotretinoin være aktuelt. Medisinsk lysbehandling (UV-B-stråler) kan også forsøkes.

 

Kan seboreisk eksem ligne på andre sykdommer?

Ved flassing og væsking fra hodebunnen, særlig hos barn, bør en tenke på soppinfeksjon (tinea capitis) og bakterieinfeksjon. Noen ganger kan utslett både i hodebunnen og ellers på kroppen ligne på psoriasis eller andre typer av eksem. Undersøkelse hos lege vil oftest kunne avgjøre dette.

Kan det helbredes? 

Behandlingen kan gjør eksemet bedre og vil noen ganger fjerne det, men det er en tendens til at det kommer tilbake når behandlingen avsluttes.

 

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin