Askin logo
Fagartikler
>
Seboreisk eksem
Hudpleie ved seboreisk eksem

Hudpleie ved seboreisk eksem

Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Hudlege
Publisert:
20.12.21

I denne artikkelen får du informasjon og behandlingsråd for seboreisk eksem.

Få spesialisthjelp

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er mer vanlig i enkelte familier. Eksemet kommer ofte i T-sonen (panne, øyebryn, nesevinge og hake), hvor talgproduksjonen er stor. Videre er talgproduksjonen også høy i området som hodebunn, ører, mellom brystene, i armhuler, i lysker og i navlen. Utslettet er rødt og flassende. Det er kronisk og kan komme og gå gjennom hele livet. Det finnes ingen behandling som kurerer seboreisk eksem, behandlingen har som mål å holde symptomene borte. Behandlingen bør derfor trappes opp og ned etter behov. Ofte blir eksemet verre på høst og vinter, mens man ser en bedring mot sommeren. De fleste med seboreisk eksem plages også med flass i hodebunnen. Du kan lese mer om seboreisk eksem her.

Antiflass sjampo

Det anbefales antiflass sjampo til hodebunnen. Denne type sjampo kan du kjøpe reseptfritt på apotek eller i butikk. Sjampoen brukes 1-2 ganger i uken og kan også brukes som dusjsåpe i de områdene du lett får  eksem. Unngå området rundt øyne da det svir. Du kan lese mer om hudpleie ved tørr hodebunn her.

Ikke for fete kremer

Det er viktig å ikke smøre for fete kremer på områder hvor du får eksem. Man tenker seg at mikroorganismer, som f.eks. hudsopp, som naturlig finnes på huden vår, trigger eksemet. Fete kremer vil kunne gi et fuktig og klamt miljø hvor sopp trives godt. Det finnes egne beroligende fuktighetskremer som inneholder ingredienser som bekjemper lett seboreisk eksem.  

Andre råd

Det anbefales å fjerne overskudd av talg hver morgen og kveld med f.eks. en toner med salicylsyre. Desinfeksjonssprit kan også brukes. Alkohol dreper bakterier og sopp.

Fuktighet forverrer alltid seboreisk eksem. Det er derfor viktig å unngå fuktighet. Om man plages av eksemet under brystene eller i lysken kan tørre kompresser (eller oppklipt gammelt bomullslaken) hjelpe for å holde områdene tørre.

Alle med «syk» hud bør velger milde parfymefrie hudpleieprodukter. Når hudbarrieren er brutt, som ved «syk» hud», kan man lettere utvikle kontaktallergi mot ingrediensene i kremene f.eks. parfyme.

Be om råd på apotek i valg av riktige hudpleieprodukter.

Reseptfrie legemidler

Det finnes noen reseptfrie legemidler du kan forsøke selv, som Cortimyk, Daktacort eller hydrokortisonkrem. Daktacort er egentlig en krem mot fotsopp, men den fungerer godt mot seboreisk eksem. Både Cortimyk og Daktacort er kombinasjonskremer med hydrokortison og soppdrepende middel. Fordelen med Cortimyk er at den ikke må oppbevares i kjøleskap slik som Daktacort må.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin