Fagartikler
Hudpleie ved seboreisk eksem

Hudpleie ved seboreisk eksem

I denne artikkelen får du informasjon og behandlingsråd for seboreisk eksem.
Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Publisert:
20/12/2021
Sist oppdatert:
3/5/2024

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er mer vanlig i enkelte familier. Eksemet kommer ofte i T-sonen (panne, øyebryn, nesevinge og hake), hvor talgproduksjonen er stor. Videre er talgproduksjonen også høy i området som hodebunn, ører, mellom brystene, i armhuler, i lysker og i navlen. Utslettet er rødt og flassende. Det er kronisk og kan komme og gå gjennom hele livet. Det finnes ingen behandling som kurerer seboreisk eksem, behandlingen har som mål å holde symptomene borte. Behandlingen bør derfor trappes opp og ned etter behov. Ofte blir eksemet verre på høst og vinter, mens man ser en bedring mot sommeren. De fleste med seboreisk eksem plages også med flass i hodebunnen. Du kan lese mer om seboreisk eksem her.

Antiflass sjampo

Det anbefales antiflass sjampo til hodebunnen. Denne type sjampo kan du kjøpe reseptfritt på apotek eller i butikk. Sjampoen brukes 1-2 ganger i uken og kan også brukes som dusjsåpe i de områdene du lett får  eksem. Unngå området rundt øyne da det svir. Du kan lese mer om hudpleie ved tørr hodebunn her.

Ikke for fete kremer

Det er viktig å ikke smøre for fete kremer på områder hvor du får eksem. Man tenker seg at mikroorganismer, som f.eks. hudsopp, som naturlig finnes på huden vår, trigger eksemet. Fete kremer vil kunne gi et fuktig og klamt miljø hvor sopp trives godt. Det finnes egne beroligende fuktighetskremer som inneholder ingredienser som bekjemper lett seboreisk eksem.  

Andre råd ved seboreisk eksem

Det anbefales å fjerne overskudd av talg hver morgen og kveld med f.eks. en toner med salicylsyre. Desinfeksjonssprit kan også brukes. Alkohol dreper bakterier og sopp.

Fuktighet forverrer alltid seboreisk eksem. Det er derfor viktig å unngå fuktighet. Om man plages av eksemet under brystene eller i lysken kan tørre kompresser (eller oppklipt gammelt bomullslaken) hjelpe for å holde områdene tørre.

Alle med «syk» hud bør velger milde parfymefrie hudpleieprodukter. Når hudbarrieren er brutt, som ved «syk» hud», kan man lettere utvikle kontaktallergi mot ingrediensene i kremene f.eks. parfyme.

Be om råd på apotek i valg av riktige hudpleieprodukter.

Reseptfrie legemidler

Det finnes noen reseptfrie legemidler du kan forsøke selv, som Cortimyk, Daktacort eller hydrokortisonkrem. Daktacort er egentlig en krem mot fotsopp, men den fungerer godt mot seboreisk eksem. Både Cortimyk og Daktacort er kombinasjonskremer med hydrokortison og soppdrepende middel. Fordelen med Cortimyk er at den ikke må oppbevares i kjøleskap slik som Daktacort må.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Relaterte artikler

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no