Perioral dermatitt
Perioral dermatitt er en hudsykdom som karakteriseres av utslett rundt munnen. Tilstanden er hyppigst blant kvinner, og i aldersgruppen 20 til 45 år.
Hudlege Bjørnar Moen
17. februar 2020
|
perioral dermatitt

Hva er perioral dermatitt?

Perioral dermatitt er en hudsykdom som karakteriseres av utslett rundt munnen. Tilstanden er hyppigst blant kvinner, og i aldersgruppen 20 til 45 år. Bruk av kortisonkremer i ansikt gir økt risiko for tilstanden. Andre utløsende årsaker kan være fete ansiktskremer, kosmetikk, sollys, varme og p-piller. Perioral dermatitt har ingen sammenheng med allergi. Tilstanden er ufarlig og selvbegrensende.

Hvordan utarter tilstanden seg?

Utslettet er rundt munnen, med fri sone nærmest lepperødt. Det kan også komme ved nesen, haken, kinnene og rundt øynene. Det er rød hud og ofte kviselignende små kuler, noen av disse kan være fylt med gult puss. Perioral dermatitt kan gi en brennende og prikkende følelse i huden.

Behandling

Det er viktig å unngå utløsende eller forverrende faktorer. Kortisonkremer må ikke brukes. Behandlingen kan enten være med reseptbelagte kremer eller lavdosert antibiotika i 1 til 3 måneder. Riktig diagnose er viktig for å sikre rett behandling. Dersom du har vedvarende utslett eller ikke effekt av behandlingen bør du få vurdering av hudlege.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no