Askin logo
Fagartikler
>
perioral dermatitt
Perioral dermatitt

Perioral dermatitt

Skrevet av:
Hudlege Bjørnar Moen
Spesialist i hudsykdommer
Publisert:
17. februar 2020

Perioral dermatitt er en hudsykdom som karakteriseres av utslett rundt munnen. Tilstanden er hyppigst blant kvinner, og i aldersgruppen 20 til 45 år.

Hva er perioral dermatitt?

Perioral dermatitt er en hudsykdom som karakteriseres av utslett rundt munnen. Tilstanden er hyppigst blant kvinner, og i aldersgruppen 20 til 45 år. Bruk av kortisonkremer i ansikt gir økt risiko for tilstanden. Andre utløsende årsaker kan være fete ansiktskremer, kosmetikk, sollys, varme og p-piller. Perioral dermatitt har ingen sammenheng med allergi. Tilstanden er ufarlig og selvbegrensende.

Hvordan utarter tilstanden seg?

Utslettet er rundt munnen, med fri sone nærmest lepperødt. Det kan også komme ved nesen, haken, kinnene og rundt øynene. Det er rød hud og ofte kviselignende små kuler, noen av disse kan være fylt med gult puss. Perioral dermatitt kan gi en brennende og prikkende følelse i huden.

Behandling

Det er viktig å unngå utløsende eller forverrende faktorer. Kortisonkremer må ikke brukes. Behandlingen kan enten være med reseptbelagte kremer eller lavdosert antibiotika i 1 til 3 måneder. Riktig diagnose er viktig for å sikre rett behandling. Dersom du har vedvarende utslett eller ikke effekt av behandlingen bør du få vurdering av hudlege.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin