Askin logo
Fagartikler
>
Kjønnsvorter
Kjønnsvorter

Kjønnsvorter

Skrevet av:
Dr. Mohammad Rizvi
Hudlege
Publisert:
11.07.2022

Kjønnsvorter, også kjent som kondylomer, er godartede utvekster som er meget vanlig og skyldes smitte når hud kommer i kontakt med hud i forbindelse med samleie. Kjønnsvorter forårsakes av vorteviruset humant papilloma virus (HPV). HPV infeksjon er blant de vanligste kjønnssykdommene forårsaket av virus. Det finnes flere behandlingsalternativer mot kjønnsvorter.

Få spesialisthjelp

Om kjønnsvorter

Kjønnsvorter er små utvekster i hud og slimhinner. De kan ha forskjellig farge, men ofte hudfargede og kan være fra 1-5 mm store. De kan ha ru, knudrete overflate, de kan være opphøyde, stilkete eller flate. De kan vokse enkeltvis og i grupper eller ansamlinger. Kjønnsvorter sees vanligvis rundt kjønnsorgan, men kan også komme rundt endetarmsåpningen. Kjønnsvorter er ikke farlige og gir vanligvis lite plager utover det kosmetiske. Noen kan ha litt kløe eller svie.

Diagnostikk

Diagnosen kjønnsvorte stilles basert på utseende og sykehistorie, det vil si en klinisk diagnose.

Det er ikke behov for å gjøre tilleggsundersøkelser.

Nærbilde av kjønnsvorte: en ruglete, brun utvekst på hudoverflaten.
Bilde av kjønnsvorte

Årsaker

Kjønnsvorter er seksuelt overførbar sykdom forårsaket av humanpapilloma virus (HPV) som smittes via hudkontakt. De vanligste typene av viruset som gir vorter er HPV type 6 og 11. Disser er ikke forbundet med celleforandringer eller livmorhalskreft. Man kan utvikle kjønnsvorter fra noen uker til flere måneder etter smitte.

Hjemmebehandling

Kjønnsvorter kan uten behandling forsvinne med tiden, men det kan ta flere måneder og opptil et år. Når de forsvinner av seg selv etterlater de seg vanligvis ikke noen arrdannelse. Om man ønsker å behandle kjønnsvortene raskere finnes det effektive behandlinger for kjønnsvorter som man selv kan gjennomføre hjemme.

Det finnes to ulike behandlingsalternativer for hjemmebehandling hvor man pensler på kjønnsvortene med liniment eller krem:

1.      Lokalbehandling med liniment

2.     Lokalbehandling med  krem som stimulerer immunsystemet i området hvor det er kjønnsvorter for å bekjempe viruset.

Om man ikke kommer i mål med hjemmebehandling kan man få vortene frysebehandlet hos fastlege eller hudlege. Om vortene er utbredt over et større område eller at annen behandling ikke har hatt effekt kan laserbehandling være velegnet.

Lignende tilstander

Det er viktig å være oppmerksom på at ikke alle utvekster på kjønnsorganene er kjønnsvorter. Det finnes normalt andre små utvekster ved inngangen til skjeden og langs kanten av penishodet som ikke er vorter. Mollusker som du kan lese mer om her, kan ligne på kjønnsvorter.    

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin