Askin logo
Fagartikler
>
Penile papler
Penile papler

Penile papler

Skrevet av:
Dr. Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
22.08.2022

Penile papler er små forhøyninger eller hudtagger langs og like under kanten av glans penis (penishodet). Dette er en normal anatomisk variant som vanligvis dukker opp i tenårene. Penile papler kan være hudfargede eller hvite og varierer i størrelse og antall. De er ikke farlige, og representerer normal anatomi, men kan medføre engstelse for (smittsom) sykdom.

Få spesialisthjelp

Om tilstanden

Penile papler er en normal anatomisk variant. De er godartede og ikke farlige. Enkelte kan derimot oppleve de som kosmetisk skjemmende, og/eller være bekymret for at de representerer en (smittsom/farlig) sykdom.

De er ikke smittsomme – i motsetning til kondylomer(kjønnsvorter). De er heller ikke uttrykk for kreft eller annen sykdom.

Det er varierende tall på hvor utbredt penile papler er, hvor tallene spriker fra ca 10-40 %.

Symptomer og diagnostikk

Penile papler ses som en eller flere rekker av hudtagger langs eller like under kanten av glans penis. De dekker vanligvis hele omkretsen rundt penis, og er mest fremtredende på oversiden (motsatt side av penis-strengen; frenulum).

Hver enkelt penil papel er ca 1-4 mm i størrelse. De kan være lett skinnende (og kalles følgelig «pearly penile papules» på engelsk).

Penile papler gir ikke noe form for ubehag, utover eventuell engstelse for sykdom og/eller sjenanse.  

Diagnosen stilles basert på utseende. En svært sjelden gang er det nødvendig å ta en biopsi (vevsprøve) for å bekrefte diagnosen, og utelukke andre årsaker.

Bilde av penile papler


Årsaker

Penile palper er en normal anatomisk variant og består av bindevev og små blodkar. Man vet ikke sikkert hvorfor disse dukker opp. Seksuell aktivitet og hygiene har ikke noen betydning for hvorvidt man utvikler penile papler.

Behandling

Penile palper trenger ingen behandling. De blir ofte mindre synlig med alderen og kan forsvinne helt av seg selv.

Dersom man skjemmes/plages veldig av utvekstene, kan man vurdere å forsøke fjerning med for eksempel laser eller kryoterapi (frysebehandling).

Slike prosedyrer må ofte gjentas og gjøres sjeldent grunnet risiko for arrdannelse.

Lignende tilstander

Hver enkelt penil papel kan til dels minne kjønnsvorter(kondylomer). Penile papler ses derimot i en eller flere rekker og har en symmetrisk utbredelse til angitte lokalisasjoner. Kondylomer opptrer som regel enkeltvis eller i mindre grupper, uten tilsvarende symmetri. Kondylomer har også en mer ruglete, vorteaktig overflate. Penile papler er ikke forårsaket av humant papillomavirus slik som kondylomer. Du kan lese mer om kjønnsvorter her.

Det finnes spredte talgkjertler på penis hvilket også se ut som penile papler. Disse er, på tilsvarende vis som penile papler, normale anatomiske strukturer og ikke uttrykk for sykdom.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin