Fagartikler
Mollusker

Mollusker

Mollusker er en vanlig, ufarlig virusinfeksjon i hudens ytterste lag. Sykdommen arter seg som et større antall hudfargede/brunrosa knopper i huden – som oftest blant barn. Knoppene forsvinner av seg selv, men det kan ta lang tid og de kan medføre arrdannelse.
Skrevet av:
Dr. Christoffer Aam Ingvaldsen
Publisert:
2/5/2022
Sist oppdatert:
2/5/2022

Hva er mollusker?

Mollusker ses som et større antall (ofte rundt 20-40 stk) hudfargede/brunrosa, halvkuleformede knopper i huden.

Disse er ca 2-3 mm store, glatte, skinnende og har en liten navelaktig fordypning i midten. De ses ofte i grupper. En sjelden gang opptrer de mer enkeltvis. Diagnosen stilles basert på det klassiske utseendet. Mollusker ses oftere blant barn enn voksne (9 av 10 tilfeller).Alderen 2-5 år er typisk. Molluskene kan oppstå alle steder på kroppen, men er vanligere i områder med sår/syk hud (slik som eksem).

Hos voksne, hvor tilstanden kan smitte ved seksuell kontakt, finner man hudforandringene oftest på kjønnsorganet, på lårene eller nedre del av magen. Mollusker kan gi lett kløe, men medfører sjeldent nevneverdige plager. Det kan derimot sette seg bakterielle infeksjoner i molluskene, hvilket gir mer rødme og ubehag. Hudforandringene kan en sjelden gang medføre lokal arrdannelse i huden.

Årsaker

Mollusker er en overfladisk hudinfeksjon med såkalt poxvirus. Dette er en slektning av koppevirus. Mollusker smitter oftest direkte gjennom hudkontakt. Tiden det tar fra en nysmittet person får utslett, kan variere fra en uke til et halvt år. Knoppene kan smitte fra et sted på kroppen til et annet gjennom overføring av virus (oppkloring, barbering, håndkle og klær).

Behandling av mollusker

Mollusker trenger ingen behandling og forsvinner av seg selv. Behandling er således ikke nødvendig/anbefalt. Det dannes en skorpe på knoppene før de gror, og senere blir borte. Dette tar derimot lang tid – alt fra to måneder til to år. Barn med underliggende eksem har gjerne mollusker lengre enn hudfriske barn. For å unngå spredning og flere mollusker, er det viktig med korte negler, tildekking av hudområdene, eget håndkle og øvrige hygieniske tiltak. Ved å presse/skrape på en mollusk, kan det komme ut en hvitlig, osteaktig masse fra den sentrale «navelen». Dette kan potensielt framskynde tilhelingen. Slik manipulering kan derimot være smertefullt (ofte behov for lokalbedøvelse), samt øke risikoen for ytterligere spredning og bakteriell infeksjon. Det gjøres derfor ikke av rutine, men kan vurderes på spesielt plagsomme/sjenerende mollusker. Mollusker kan også frysebehandles av hudlege, eventuelt påsmøres tilpassede kremer/oppløsninger. Her finnes det alternativer med og uten resept.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Relaterte artikler

No items found.

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no