Askin logo
Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Spesialist i Hudsykdommer

Elveblest – flekkene som klør

Elveblest, eller urtikaria, gir flekker eller hevelser i huden. Her forklarer vi hva elveblest er, og hvordan man behandler denne tilstanden.

Hva er elveblest?

Ved elveblest er det flekker eller hevelser (vabler) i huden som kommer raskt og som vanligvis forsvinner i løpet av et døgn. De kan til stadighet dukke opp nye steder de neste dager og uker. Til tross for at kløen kan være sterk, ses det ikke kloremerker i huden. Huden vil heller ikke flasse.Når utslettet har gått bort, ser huden normal ut.

Elveblest

Hva forsårsaker elveblest?

Elveblest er også kjent som urtikaria. Årsaken er at immunceller i lærhuden skiller ut ulike kjemiske stoff, det viktigste er histamin. Stoffene fester seg på kløenervene i huden og fører til at væske lekker ut fra blodårene til huden.  Det typiske ved elveblest er derfor at det klør og at det blir en flat, rød hevelse i huden. Utslettene har ofte en litt rar form og er ikke alltid runde eller ovale.  Hva er årsaken til elveblest? Medisiner, infeksjoner eller allergier kan utløse elveblest. Andre ganger kan varme, trykk mot huden eller stoffer på huden (matvarer, brennesle) gi elveblest. Oftest er det ikke mulig å finne noen årsak. Elveblest er svært sjelden farlig. Heldigvis finnes det flere behandlinger som er effektive.  


Hvordan behandles elveblest?

Antihistaminer (allergitabletter) vil ofte dempe plagene. Dette fordi slike medisiner hindrer immunceller å skille ut histamin. Det er vanlig å bruke en eller flere tabletter per dag over lenger tid. Andre behandlingsmuligheter er immundempende tabletter, montelukast, omalizumab (sprøyter) eller medisinsk lysbehandling (UV-B stråler).  Omtrent en av fem personer vil i løpet av livet ha elveblest. Hos noen få kan det vare i flere år og kan gi store plager. Hos de fleste vil plagene forsvinne etter noen dager eller uker.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no