Askin logo
Fagartikler
>
elveblest
Elveblest – flekkene som klør

Elveblest – flekkene som klør

Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
5. mars 2020

Elveblest, eller urtikaria, gir flekker eller hevelser i huden. Her forklarer vi hva elveblest er, og hvordan man behandler denne tilstanden.

Hva er elveblest?

Ved elveblest er det flekker eller hevelser (vabler) i huden som kommer raskt og som vanligvis forsvinner i løpet av et døgn. De kan til stadighet dukke opp nye steder de neste dager og uker. Til tross for at kløen kan være sterk, ses det ikke kloremerker i huden. Huden vil heller ikke flasse. Når utslettet har gått bort, ser huden normal ut.

Elveblest

Hva forårsaker elveblest?

Elveblest er også kjent som urtikaria. Årsaken er at immunceller i lærhuden skiller ut ulike kjemiske stoff, det viktigste er histamin. Stoffene fester seg på kløenervene i huden og fører til at væske lekker ut fra blodårene til huden.  Det typiske ved elveblest er derfor at det klør og at det blir en flat, rød hevelse i huden. Utslettene har ofte en litt rar form og er ikke alltid runde eller ovale.  Hva er årsaken til elveblest? Medisiner, infeksjoner eller allergier kan utløse elveblest. Andre ganger kan varme, trykk mot huden eller stoffer på huden (matvarer, brennesle) gi elveblest. Oftest er det ikke mulig å finne noen årsak. Elveblest er svært sjelden farlig. Heldigvis finnes det flere behandlinger som er effektive.  


Hvordan behandles elveblest?

Antihistaminer (allergitabletter) vil ofte dempe plagene. Dette fordi slike medisiner hindrer immunceller å skille ut histamin. Det er vanlig å bruke en eller flere tabletter per dag over lenger tid. Andre behandlingsmuligheter er immundempende tabletter, montelukast, omalizumab (sprøyter) eller medisinsk lysbehandling (UV-B stråler).  Omtrent en av fem personer vil i løpet av livet ha elveblest. Hos noen få kan det vare i flere år og kan gi store plager. Hos de fleste vil plagene forsvinne etter noen dager eller uker.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin