Askin logo
Skrevet av:
Carl Fredrik von Krogh, Lege i spesialisering
Spesialist i Hudsykdommer

Tørr hud

Tørr hud blir matt, grov og skjellete som gjør at huden kjennes mindre fleksibel, lettere danner sprekker og flasser. I denne artikkelen forklarer vi årsakene bak tørr hud, og hvordan du best kan behandle dette.

Hvorfor får man tørr hud?

Forstyrrelser i overhudens fettstoffer og overhudcellene svekker hudens evne til å holde på fuktigheten. Årsakene til tørr hud er alder, lav luftfuktighet, overdreven kroppsvask og bruk av såpe. Andre årsaker kan være hudsykdommene atopisk eksem eller iktyose, men dette oppdages vanligvis i barnealder.


Hvordan oppleves tørr hud?

Tørr hud blir matt, grov og skjellete som gjør at huden kjennes mindre fleksibel, lettere danner sprekker og flasser. Kløe og hudirritasjon er vanlig og plagsomt, og noen utvikler eksem.

Hva kan jeg gjøre selv?

Unngå forverrende faktorer som overdreven kroppsvask, irriterende såpe og friksjon fra grove tekstiler.

Begrens tiden i dusjen eller badekaret, og vannet skal ikke være for varmt. Dusjolje eller andre milde alternativer bør foretrekkes over tradisjonell såpe og skrubb.

Klapptørk huden skånsomt med håndkle, og smør på fuktighetskrem like etterpå.

‍Fuktighetskremer har ulike sammensetninger av fettstoffer som vaselin og parafin, og andre fuktbindende stoffer som karbamid og glyserol. Dette gjør huden smidig, styrker hudbarrieren, beskytter mot irritanter og lindrer kløe.

Valg av fuktighetskrem påvirkes av alvorlighetsgrad, preferanse, tilgjengelighet og pris. Det anbefales rikelig bruk minst 2 ganger daglig, alltid etter kroppsvask og når huden klør.

Hva kan fastlege eller hudlege hjelpe meg med?

Hvis den tørre huden blir rød og klør ekstra mye kan det ha oppstått eksem, og da vil ofte en kortisonkrem eller andre behandlinger hjelpe.

Dersom huden blir rød, øm og væsker kan det ha oppstått en infeksjon som er viktig å få vurdert av lege. Overfladiske og ukompliserte hudinfeksjoner kan ofte håndteres med antimikrobielle kremer. Antibiotika gis for mer alvorlige infeksjoner.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no