Tørr hud
Tørr hud blir matt, grov og skjellete som gjør at huden kjennes mindre fleksibel, lettere danner sprekker og flasser. I denne artikkelen forklarer vi årsakene bak tørr hud, og hvordan du best kan behandle dette.
Carl Fredrik von Krogh, Lege i spesialisering
20. januar 2020
|
tørr hud

Hvorfor får man tørr hud?

Forstyrrelser i overhudens fettstoffer og overhudcellene svekker hudens evne til å holde på fuktigheten. Årsakene til tørr hud er alder, lav luftfuktighet, overdreven kroppsvask og bruk av såpe. Andre årsaker kan være hudsykdommene atopisk eksem eller iktyose, men dette oppdages vanligvis i barnealder.


Hvordan oppleves tørr hud?

Tørr hud blir matt, grov og skjellete som gjør at huden kjennes mindre fleksibel, lettere danner sprekker og flasser. Kløe og hudirritasjon er vanlig og plagsomt, og noen utvikler eksem.

Hva kan jeg gjøre selv?

Unngå forverrende faktorer som overdreven kroppsvask, irriterende såpe og friksjon fra grove tekstiler.

Begrens tiden i dusjen eller badekaret, og vannet skal ikke være for varmt. Dusjolje eller andre milde alternativer bør foretrekkes over tradisjonell såpe og skrubb.

Klapptørk huden skånsomt med håndkle, og smør på fuktighetskrem like etterpå.

‍Fuktighetskremer har ulike sammensetninger av fettstoffer som vaselin og parafin, og andre fuktbindende stoffer som karbamid og glyserol. Dette gjør huden smidig, styrker hudbarrieren, beskytter mot irritanter og lindrer kløe.

Valg av fuktighetskrem påvirkes av alvorlighetsgrad, preferanse, tilgjengelighet og pris. Det anbefales rikelig bruk minst 2 ganger daglig, alltid etter kroppsvask og når huden klør.

Hva kan fastlege eller hudlege hjelpe meg med?

Hvis den tørre huden blir rød og klør ekstra mye kan det ha oppstått eksem, og da vil ofte en kortisonkrem eller andre behandlinger hjelpe.

Dersom huden blir rød, øm og væsker kan det ha oppstått en infeksjon som er viktig å få vurdert av lege. Overfladiske og ukompliserte hudinfeksjoner kan ofte håndteres med antimikrobielle kremer. Antibiotika gis for mer alvorlige infeksjoner.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no