Askin logo
Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Spesialist i Hudsykdommer

Atopisk eksem - når utslettet klør!

Med atopisk eksem har man kløende, rød hud som flasser. I denne artikkelen kan du lære mer om årsaker og faktorer knyttet til atopisk eksem, og hvordan dette behandles.

Hva er atopisk eksem?

Ved eksem er det betennelse (økt antall hvite blodceller) i huden. Betennelsen likner på måten kroppen reagerer på parasittinfeksjoner. Ved parasittinfeksjoner som for eksempel skabb og lus, er også kløe en dominerende plage. Da er det hensiktsmessig å klø, siden det gjør at vi får plukket vekk parasittene fra huden. Ved atopisk eksem skjer det en slags feilkobling i immunsystemet, slik at det blir en betennelse med kløe uten at det er noen parasitter i huden. Resultatet er enda mer eksem av all kloringen og irritasjonen i huden.

Årsakene til atopisk eksem er at hudbarrieren fungerer dårligere og at immunsystemet er aktivert. Barn og voksne med atopisk eksem kan ha en medfødt hudtype som disponerer for eksem. Dette er en hudtype som kan være følsom for alt fra såpe, vann, ullstoff, stress og mat til svetting og væromslag.

Atopisk eksem

Hvordan er plagene?

Barn og voksne med atopisk eksem har kløende, rødhud som flasser. I de første leveårene er det kløende utslettet ofte i ansiktet og på strekksider av armer og hender. Fra toårsalderen kommer utslettet i albuebøyere og knehaser. Hos ungdom og voksne er det også eksem i albuebøyere og knehaser i tillegg til på hender, nakke og øyelokk.  Personer med atopisk eksem har høyere forekomst av pollenallergi og astma, men til tross for dette er det sjeldent at en finner en allergisk årsak til eksemet og kløen.

Hvem får atopisk eksem?

Arv spiller en stor rolle som årsak til atopisk eksem. Likevel har det skjedd en økning av forekomsten de siste tiårene. Det betyr at det må være noe i miljøet som gjør at disponerte personer utvikler atopisk eksem. Forskerne tror derfor at en hygienisk livsstil med lite infeksjoner, lite kontakt med dyr og mye såpevask, kan være faktorer som spiller en rolle. Den eksakte årsaken til atopisk eksem er per i dag ikke kjent. Dessverre finnes det ingen enkel test som kan avgjøre om en person har atopisk eksem, eller en test som kan si noe om hvor lenge sykdommen vil vedvare.  


Hvordan behandler vi atopisk eksem?

Hovedplagen ved atopisk eksem er kløe. Behandling av kløe er vanskelig. Allergitabletter kan forsøkes, men har vanligvis liten effekt. Eksem behandles derfor med å styrke hudens barriere med riktig hudpleie og bruk av fuktighetskrem, og ved å dempe betennelsen i huden. Betennelse i huden kan behandles ved bruk av riktige kortisonkremer, og en sjelden gang kan også tabletter eller sprøytebehandling være aktuelt.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no