Askin logo
Fagartikler
>
atopisk eksem
Atopisk eksem - når utslettet klør!

Atopisk eksem - når utslettet klør!

Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
27. januar 2021

Med atopisk eksem har man kløende, rød hud som flasser. I denne artikkelen kan du lære mer om årsaker og faktorer knyttet til atopisk eksem, og hvordan dette behandles.

Få spesialisthjelp

Hva er atopisk eksem?

Ved eksem er det betennelse (økt antall hvite blodceller) i huden. Betennelsen likner på måten kroppen reagerer på parasittinfeksjoner. Ved parasittinfeksjoner som for eksempel skabb og lus, er også kløe en dominerende plage. Da er det hensiktsmessig å klø, siden det gjør at vi får plukket vekk parasittene fra huden. Ved atopisk eksem skjer det en slags feilkobling i immunsystemet, slik at det blir en betennelse med kløe uten at det er noen parasitter i huden. Resultatet er enda mer eksem av all kloringen og irritasjonen i huden.

Årsakene til atopisk eksem er at hudbarrieren fungerer dårligere og at immunsystemet er aktivert. Barn og voksne med atopisk eksem kan ha en medfødt hudtype som disponerer for eksem. Dette er en hudtype som kan være følsom for alt fra såpe, vann, ullstoff, stress og mat til svetting og væromslag.

Håndeksem og kløe
Atopisk eksem på hendene.

Hvordan er plagene?

Barn og voksne med atopisk eksem har kløende, rød hud som flasser. I de første leveårene er det kløende utslettet ofte i ansiktet og på strekksider av armer og hender. Fra toårsalderen kommer utslettet i albuebøyere og knehaser. Hos ungdom og voksne er det også eksem i albuebøyere og knehaser i tillegg til på hender, nakke og øyelokk.  Personer med atopisk eksem har høyere forekomst av pollenallergi og astma, men til tross for dette er det sjeldent at en finner en allergisk årsak til eksemet og kløen.

Hvem får atopisk eksem?

Arv spiller en stor rolle som årsak til atopisk eksem. Likevel har det skjedd en økning av forekomsten de siste tiårene. Det betyr at det må være noe i miljøet som gjør at disponerte personer utvikler atopisk eksem. Forskerne tror derfor at en hygienisk livsstil med lite infeksjoner, lite kontakt med dyr og mye såpevask, kan være faktorer som spiller en rolle. Den eksakte årsaken til atopisk eksem er per i dag ikke kjent. Dessverre finnes det ingen enkel test som kan avgjøre om en person har atopisk eksem, eller en test som kan si noe om hvor lenge sykdommen vil vedvare.  

Hvordan behandler vi atopisk eksem?

Hovedplagen ved atopisk eksem er kløe. Behandling av kløe er vanskelig. Allergitabletter kan forsøkes, men har vanligvis liten effekt. Eksem behandles derfor med å styrke hudens barriere med riktig hudpleie og bruk av fuktighetskrem, og ved å dempe betennelsen i huden. Betennelse i huden kan behandles ved bruk av riktige kortisonkremer, og en sjelden gang kan også tabletter eller sprøytebehandling være aktuelt.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin