Askin logo
Fagartikler
>
atopisk eksem, barn
Barn med atopisk eksem

Barn med atopisk eksem - blir de friske?

Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
24. februar 2020

Vanligvis har hudleger sagt at av alle barn med atopisk eksem får omtrent 10% eksem som voksen. Men er det mulig å si noe mer detaljert om dette?

Få spesialisthjelp

Om tilstanden

I Norden får omtrent 15% av alle små barn atopisk eksem.

Årsaken til atopisk eksem er at hudbarrieren fungerer dårligere og at immunsystemet er aktivert. Barn og voksne med atopisk eksem kan ha en medfødt hudtype som er disponert for eksem. Dette er en sensitiv hudtype som kan være overfølsom for alt fra såpe, vann, ullstoff, stress og mat til svetting og væromslag. Kløen er det mest plagsomme ved sykdommen. I tillegg er det rødt og flassende utslett på for eksempel kinn, håndrygger, albuenes bøyesider og knehaser. Allergier sammen med tørr hud, hudinfeksjoner og stress, er faktorer som kan forverre eksemet. Behandlingen er hudpleie med bad, fuktighetskremer og reseptbelagte kremer.

Du kan lese mer om hudpleie ved atopisk eksem her.

Baby med eksem på kinnene
Atopisk eksem, her synlig på kinnene.
tørt og flassende utslett på barnearm
Rødt og flassende utslett på armen

Mange foreldre som har små barn med atopisk eksem lurer på om dette er forbigående eller noe som vil vare lenge.

Vanligvis har hudleger sagt at av alle barn med atopisk eksem får omtrent 10% eksem som voksen. Men er det mulig å si noe mer detaljert om dette?

Informasjon om 110 000 barn med atopisk eksem fra en publikasjon i 2016, ga oss mer kunnskap.

Barn som får atopisk eksem før to års alder har sykdommen kortere enn barn som får eksem senere. Varigheten av eksemet var i gjennomsnitt 3 år for dem som fikk det før fylte to år. Varigheten av eksemet var i gjennomsnitt 8 år for dem som fikk det etter fylte to år. Av barn med atopisk eksem, var 95% friske 20 år senere. Jenter har litt større risiko enn gutter for å ha atopisk eksem lenge. Barn med alvorlig eller langvarig atopisk eksem har større risiko for å ha sykdommen mange år.Ved atopisk eksem er det vanskelig å forutsi alvorlighet og varighet. Noen kan ha alvorlig sykdom, og likevel bli helt bra etter kort tid. Andre kan ha lett eksem over mange år. Det å vite at atopisk eksem kan bli verre og bedre uten at en finner årsaken, kan være nyttig å vite for foreldre og barn. Forløpet av atopisk eksem for den enkelte er dessverre uforutsigbart. De fleste blir likevel kvitt sitt eksem.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin