Barn med atopisk eksem
I Norden får omtrent 15% av alle små barn atopisk eksem. Kløen er det mest plagsomme med sykdommen. Vanligvis har hudleger sagt at av alle barn med atopisk eksem får omtrent 10% eksem som voksen. Men er det mulig å si noe mer detaljert om dette?
Hudlege Jon Anders Halvorsen
24. februar 2020
|
atopisk eksem, barn

I Norden får omtrent 15% av alle små barn atopisk eksem. Kløen er det mest plagsomme ved sykdommen. I tillegg er det rødt og flassende utslett på for eksempel kinn, håndrygger, albuenes bøyesider og knehaser. Allergier sammen med tørr hud, hudinfeksjoner og stress, er faktorer som kan forverre eksemet. Behandlingen er hudpleie med bad, fuktighetskremer og medisinkremer.


Atopisk eksem, her synlig på kinnene

Rødt og flassende utslett på armen

Mange foreldre som har små barn med atopisk eksem lurer på om dette er forbigående eller noe som vil vare lenge. Vanligvis har hudleger sagt at av alle barn med atopisk eksem får omtrent 10% eksem som voksen. Men er det mulig å si noe mer detaljert om dette?


Informasjon om 110 000 barn med atopisk eksem fra en publikasjon i 2016, ga oss mer kunnskap. Barn som får atopisk eksem før to års alder har sykdommen kortere enn barn som får eksem senere. Varigheten av eksemet var i gjennomsnitt 3 år for dem som fikk det før fylte to år. Varigheten av eksemet var i gjennomsnitt 8 år for dem som fikk det etter fylte to år. Av barn med atopisk eksem, var 95% friske 20 år senere. Jenter har litt større risiko enn gutter for å ha atopisk eksem lenge. Barn med alvorlig eller langvarig atopisk eksem har større risiko for å ha sykdommen mange år.


Ved atopisk eksem er det vanskelig å forutsi alvorlighet og varighet. Noen kan ha alvorlig sykdom, og likevel bli helt bra etter kort tid. Andre kan ha lett eksem over mange år. Det å vite at atopisk eksem kan bli verre og bedre uten at en finner årsaken, kan være nyttig å vite for foreldre og barn. Forløpet av atopisk eksem for den enkelte er dessverre uforutsigbart. De fleste blir likevel kvitt sitt eksem.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no