Fagartikler
Hudpleie ved atopisk eksem

Hudpleie ved atopisk eksem

I denne artikkelen får du tips til pleie av atopisk eksem
Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Publisert:
11/7/2021
Sist oppdatert:
11/7/2021
Fagartikler
Hudpleie ved atopisk eksem

Hudpleie ved atopisk eksem

I denne artikkelen får du tips til pleie av atopisk eksem
Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Publisert:
11/7/2021
Sist oppdatert:
11/7/2021

Atopisk eksem hudpleie

Har du atopisk eksem så er du per definisjon det vi kaller en atopiker, dvs at du har sensitiv hud og slimhinner som lett reagerer med eksem. En atopisk hud er spesielt tørr og mikroskopisk er den krakelert/oppsprukken. Dette gjør at irritanter og allergener som vi omgir oss med, som parfyme, såpe, konserveringsmidler osv. lettere trenger ned gjennom huden og gir eksem. Det er derfor viktig med regelmessig fuktighetsgivende behandling som sikrer en intakt hudbarriere som igjen beskytter oss mot alle irritantene og allergener som finnes i våre omgivelser.

Fete kremer som holder godt på fuktigheten

Pasienter med moderat til alvorlig atopisk eksem får Canoderm krem på blå resept for å lettere kunne forebygge atopisk eksem.

Du bør bruke fuktighetskrem regelmessig og alltid etter bad og dusj. Når du har aktiv eksem bør du smøre en fet fuktighetskrem hver morgen og kveld - gjerne oftere ved behov. Det er også viktig å fortsette å smøre i gode perioder for å opprettholde den intakte hudbarrieren og forebygge at eksemet kommer tilbake.

For å lykkes med din smørebehandling er det veldig viktig at du finner en krem du liker – og aller helst på pumpeflaske. Pumpeflaskegjør at smørebehandlingen blir lettere å gjennomføre i en hektisk hverdag.

Noen elsker fete kremer – andre hater dem. På apotek finnes kremer i alle varianter fra tynnflytende lotion til veldig fet krem, det vi kaller balm. Noen fuktighetskremer har også beroligende og kløestillendeeffekter.

Ikke dusj for ofte - bruk dusjolje

Du bør ikke dusje for ofte eller for lenge, og spesielt bør du unngå å dusje i veldig varmt vann. Vann og spesielt varmt vann reduserer det normale fettlaget vi har på huden, slik at huden lettere tørker ut.

Såpe tørker også ut huden. Vi anbefaler at du heller bruker en dusjolje, vaskekrem eller milde såper med pH under 5,5. Oljebad kan også brukes ved behov.

Etter dusj/bad bør du klappe huden tørr, fremfor å gni huden med håndkle.

Et 15 minutters hveteklibad kan virke lindrende ved kløe. Da tar du tar et par never hvetekli i en tøypose og trekker posen i en kjele med varmt vann. Bland så avkoket i badevannet. Evt. kan også posen trekke direkte i badevannet. Du kan lese mer om tørr hud her.

Sekundærinfiserteksem

Om du opplever at eksemet ditt væsker og blir skorpebelagt så er det ofte fordi eksemet er blitt sekundærinfisert. Dette skjer lettere ved atopisk eksem fordi huden er tørr og hudbarrieren er ikke lengre intakt. Bakterier, som normalt finnes på huden vår, kommer lettere gjennom huden og gir betennelse. God hygiene forebygger dette.

Ved tegn til sekundærinfeksjon kan du smøre med en antimikrobiell krem som kan kjøpes reseptfritt på apotek. Denne kan kombineresmed kortisonkremer. Det finnes også noen kombinasjonskremer med både kortison og antimikrobiell effekt som du kan få på resept av din lege.

Ved uttalt sekundærinfeksjon kan KP-bad eller omslag benyttes (KP = kaliumpermanganat). Det kan kjøpes reseptfritt på apotek og blandes 1 del KP i 9 deler vann. Bad eller omslag benyttes i ca. 15 minutter daglig til infeksjonen er gått tilbake. OBS! Vær oppmerksom på at kaliumpermanganat kan misfarge både badekar, hud og tøy.

Andre råd

Sol og lysbehandling demper betennelsen i huden og kan ha god effekt ved alle typer eksem.

Veldig tørt inneklima, kulde, svetting, våtarbeid, våte hansker, kjæledyr m.m. kan forverre eksem.

Det anbefales å bruke klær av naturmaterialer som bomull eller silke fremfor syntetiske materialer. Syntetiske materialer «puster» dårlig og gjør at du lettere blir svett og klam som igjen kan forverrer eksemet.

Soverommet bør holdes kjøling og være forbudt område for eventuelle kjæledyr. 

Reseptfrie legemidler

Hydrokortisonkrem 1% er eneste kortisonkrem som kan kjøpes uten resept. Hydrokortison er en mild kortisonkrem (gruppeI). Den fungerer godt på områder med tynn hud, hos barn eller ved lette eksemtilstander.

Behandling på resept og vedlikeholdsbehandling

Legen din kan forskrive andre og sterkere kortisonkremer ved behov. Kortisonkremer finnes som kremer, salver, liniment og oppløsninger i fire forskjellige styrker (gruppeI-IV). Din lege avgjør hva du trenger ut fra eksemets utbredelse, lokalisasjon, alder og alvorlighetsgrad. Det finnes også immundempende krem/salve som kan brukes som alternativ til kortisonkrem. Disse tilsvarer gruppe I og II kortisonkremer.

Når du smører deg med kortisonkrem så smører du likt som du ville gjort med en fuktighetskrem og masserer kremen godt inn på aktuelle områder. Det gjør ikke noe om du får kortisonkrem på frisk hud innimellom. Som hovedregel bør du smøre hver kveld til eksemet blir bra (f.eks.1-3 uker) og så trappe ned til to kvelder i uken som du fortsetter med som vedlikeholdsbehandling. Dette gjelder om du har et kronisk eksem som stadig kommer tilbake. Da trapper du behandlingen opp og ned etter behov og fortsetter to kvelder i uken som vedlikeholdsbehandling i gode perioder. De andre kveldene bruker du en god fuktighetskrem, f.eks. Canoderm. Det kan også være bra å smøre fuktighetskrem ca. 10 minutter etter smøring med kortisonkrem. Du kan lese mer om atopisk eksem her.

Rask tilgang til riktig behandling

Digital konsultasjon
Resept inkludert
Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
No items found.

Rask tilgang til riktig behandling

Digital konsultasjon
Resept inkludert
Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Relaterte artikler

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no