Askin logo
Fagartikler
>
eksem
Eksem på øyelokkene

Eksem på øyelokkene

Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
24. mai 2021

I denne artikkelen får du informasjon om årsak, forekomst og behandling av øyelokkseksem.

Få spesialisthjelp

Eksem på øyelokkene

Ved eksem er huden rød, kløende og den kan flasse. Eksem på øyelokkene er ikke uvanlig og kan være plagsomt.

Hva kan årsaken være?

Det kan være mange årsaker til eksem på øyelokkene. Dette er noen av dem:

1. Reaksjon/allergi på hudprodukt

Du kan ha en reaksjon og allergi på et hudprodukt, enten det er sminke eller en krem. Kjemiske stoff som er på huden kan trigge eksem. Noen ganger kan det komme første gang du bruker det, men vanligere er at reaksjonen kommer etter hvert. Faktisk er det slik at en allergi kan utvikles etter flere års bruk av et produkt. Om du mistenker allergi mot et hudprodukt, kan du smøre det på et lite område frisk hud, for eksempel på underarmen, daglig i 1 uke. Får du ingen reaksjon, tåler huden din mest sannsynlig kremen. En slik test kan være lur, fordi om du er allergisk et sted på huden vil du også være allergisk et annet sted.

2. Atopisk eksem (barneeksem)

Du kan ha atopisk eksem. Dette kalles også barneeksem, men det er egentlig et litt misvisende begrep, siden mange ungdommer og voksne også har denne sykdommen. Dette er en form for eksem som har sammenheng med tørr hud, slimhinneallergier og astma. Selv om mange med atopisk eksem har for eksempel pollenallergi, er det sjeldent at allergier er årsak til eksemet. Atopisk eksem på øyelokkene kommer helst hos personer som har hatt eksem på kinn, albuebøyere og knehaser tidligere i livet.

Du kan lese mer om atopisk eksem her.

3. Psoriasis

Psoriasis er en vanlig hudsykdom som en sjelden gang også kan komme på øyelokk. Vanligere steder er hodebunn, albuespisser og knær. Du kan lese mer om psoriasis her.

4. Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er vanligst i hodebunnen med kløe og flassing og i ansiktet kommer det ofte langs nese, ned mot munnen og på øyebryn. Hos noen kan det også komme på øyelokk, og da oftest på øyelokkranden. Du kan lese mer om seboreisk eksem her.

5. Hudirritasjon fra aknekrem

Irritasjon av krem mot akne. Produkter som virker mot akne tørker ofte ut huden og selv om de ikke skal brukes for tett inntil øyet, vil den hos noen «smitte» over på huden nær øyet og gi irritasjon.

6. Stafylokokkinfeksjon

Infeksjon med stafylokokker kan gi utslett som minner om eksem, og da er det ofte tørre skorper og puss i huden.

7. Rosacea

Rosacea kan gi problemer med øyelokkene og da føles øyene tørre, og det kan være rød hud på øyelokkene. Det fleste med rosacea har rød hud og små kviser på kinn og nese. Du kan lese mer om rosacea her.

Behandling for eksem på øyelokk

Behandlingen er ulik for de ulike typer utslett, men ofte vil det være aktuelt å bruke en fuktighetskrem, en svak kortisonkrem eller krem mot infeksjon.

Noen ganger kan bruk av kortisonkrem forverre huden, slik at lege oftest bør oppsøkes før en starter behandling mot utslett på øyelokkene.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin