Fagartikler
Krembehandling ved eksem

Krembehandling ved eksem

I denne artikkelen får du en oversikt over ulike medisinske krembehandlinger mot eksem.
Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Publisert:
1/2/2022
Sist oppdatert:
8/5/2024

Krembehandling ved eksem

Ved eksem er huden rød, kløende og flassende. Årsaken er økt aktivitet i immunsystemet i huden og en nedsatt hudbarriere. Kortisonkremer hjelper på begge disse årsakene, mens fuktighetskremer styrker hudbarrieren.

Det er flere typer eksem og du kan lese mer om disse her: atopisk eksem, seboreisk eksem, kontakteksem, soleksem og håndeksem.

Fuktighetskremer

Fuktighetskremer tilfører huden fettstoffer slik at huden holder bedre på fuktigheten. Uansett type eksem er det en fordel å bruke fuktighetskrem. Det er riktig å bruke fuktighetskrem både på hud med eksem og på huden etter at eksemet har blitt bra. Fuktighetskremer kan også forebygge at eksem kommer tilbake.

Bivirkninger er svært sjelden, men det kan hende at hudens egenproduksjon av fettstoffer blir nedsatt etter langtidsbruk, og som ved alle kremer er det mulig å bli allergisk mot innholdsstoffer.

Kortisonkremer

Kortisoner et hormon som produseres i kroppen. Kortisonkremer brukes på hud med eksem, dvs. hud som er rød, tørr, kløende og/eller væskende.

Kortisonkremer kommer i mange styrker, og det er navnet på kremen som sier noe om styrken og ikke prosenten (for eksempel er Hydrokortison krem 1% mye svakere enn Elocon krem 0,1%). Kortisonkremer deles inn i fire ulike styrker, der gruppe 1 er den svakeste.

Gruppe 1

Hydrokortison og Mildison er svake kortisonkremer som kan kjøpes uten resept og kan brukes alle steder på huden inkludert i ansiktet.

Gruppe 2

Locoid og Apolar er middels sterke kortisonkremer som kan brukes de fleste steder på huden.

Gruppe 3

Betnovat, Synalar, Elocon, Ovixan mm. er sterke kortisonkremer og brukes vanligvis ikke i ansiktet.

Gruppe 4

Dermovat, Clobex mm. er ekstra sterke kortisonkremer og brukes mest på kropp, hender og føtter, og brukes sjelden i ansiktet, hudfolder som armhuler, lyske, innside av lår.

Hovedprinsippet for bruk av kortisonkremer er at de skal brukes i perioder på samme hud. En vanlig bruk på hender vil være en eller to ganger per dag i 2 uker, og deretter hver annen dag i 2 uker og deretter 2 ganger per uke i 2-4 uker. I ansiktet kan det være aktuelt å bruke det en eller to ganger per dag i 4 dager, deretter hver annen dag i 8 dager, deretter bør det være pause på 2 uker før den brukes på samme hud i ansiktet igjen.

Ved håndeksem bør 30 g kortisonkrem være tilstrekkelig for 4 ukers smøring. Du kan lese mer om håndeksem her.

Bivirkninger ved kortisonkremer

Som en veldig grov regel kan en si at samme hud ikke bør smøres med kortisonkrem mer enn 14 dager per måned. Dersom huden får pause fra kortisonsmøringen, skal det mye til for at det kommer alvorlige bivirkninger. Bivirkninger av kortisonkremer er i ansiktet er særlig kviser eller perioral dermatitt. Du kan lese mer om perioral dermatitt her.

Av andre bivirkninger er disse mest relevante: økt hårvekst, fargeforandringer i huden, sprengte blodårer, fortynning av huden/strekkmerker, hudirritasjon og maskering av hudinfeksjoner. I ansiktet brukes helst krem eller lotions, og i hodebunn og hårete områder helst flytende(liniment) kortison eller kortisonsjampo. På andre steder brukes krem eller salve. Om huden er veldig tørr, er salve best, men den kan av noen oppleves ganske seig og klissete.

Andre kremer mot eksem

Et kortisonfritt alternativ til krembehandling av eksem er kalsineurinhemmere som Elidel og Protopic. Disse fungerer best i ansiktet der huden er tynn. Fordelen med disse kremene er at de kan brukes daglig over lenger tid enn kortisonkremer. En vanlig bivirkning er at de svir og stikker, spesielt i starten av behandlingen.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no