Askin logo
Fagartikler
>
Eksem
Nummulat eksem

Nummulat Eksem

Skrevet av:
Dr. Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
23.06.22

Nummulat eksem er en hudsykdom som gir kraftig kløe og er karakterisert av flekkvise runde og røde utslett. Det kommer oftest på armer og ben.

Få spesialisthjelp

Om sykdommen

Nummulat eksem er en type eksem. Sykdommen er også kjent som diskoid eksem.

Tilstanden ses i alle aldre, men er typisk hos personer over 50 år og er hyppigst hos menn.

Sykdommen er ikke farlig, og er ikke satt i sammenheng med sykdom ellers i kroppen.

Symptomer og diagnostikk

Det er kløe som er det mest plagsomme med sykdommen. Utslettet er rødt, og hos dem med mørk hud kan det være mer brunt. Flasser og er tørt, men kan hos noen være lett væskende med tørket puss og vevsvæsker. Formen på utslettet er typisk rundt eller ovalt, og størrelse fra1-10 cm. Det er vanligvis flere slik eksemflekker på huden samtidig. Utslettet er lett forhøyet og kan noen ganger være mest aktivt i ytterkanten, slik at det kan se ut som en slags ring. Det kommer hyppigst på armer og ben, men noen ganger også på nedre del av overkroppen.

Diagnosen er basert på legeundersøkelse. Noen ganger tas prøver for å utelukke andre sykdommer, eller til hjelp i behandlinger. Det kan være aktuelt å ta en vevsprøver, dvs. biopsi der en skjærer ut et par millimeter av huden som sendes til analyse. Legen kan vurdere å ta allergiprøver (lappetest) og bakterieprøver.

Nærebilde av nummulat eksem: rundt, rødt og flassende utslett.
Nummulat eksem bilde

Årsaker  

Årsaken til nummulat eksem kan være flere, og ikke alltid mulig å identifisere. Atopisk eksem kan være en årsak, og personen har da oftest hatt eksem som barn. Hudskader og strekk på huden kan utløse nummulat eksem, for eksempel kirurgisk behandling av bryster, insektstikk eller skrubbsår. Tørr hud kan være en årsak. Bakterieinfeksjon og brennkopper kan også utløse et nummulat eksem. Allergi mot kjemiske stoff som kommer på huden(kontakteksem) kan en sjelden gang være årsak. Åreknuter og hevelse i legger kan også nevnes som mulige årsaker.

Bruk av legemidler og et for høyt inntak av alkohol, kan også spille en rolle.

Behandling

Den viktigste formen for behandling er smøringer med fuktighetskremer og kortisonkremer.

Fuktighetskremer brukes både på utslettet og på den normale huden rundt utslettet for å forebygge nye utslett. Det er bedre med krem og salver enn lotions.  

Kortisonkremer brukes daglig på utslettet i perioder. Dette er reseptbelagte legemidler og bruken må tilpasses den enkelte. Typisk vil det være å bruke en sterk kortisonkrem daglig i 2-4 uker, og deretter sjeldnere som hver annen eller tredje dag. Dersom vanlig påsmøring av kortisonkrem ikke hjelper, kan det være aktuelt å anvende såkalt oklusjonsterapi. Her legges krem eller liniment på huden og deretter legges kunstig hud (Duoderm) eller bandasje over i flere dager. På denne måte vil kortisonen trenge dypere ned i huden og virker mer effektivt.

Av annen behandling som kan være aktuelt kan det nevnes: lysbehandling, antibiotikatabletter, immundempende tabletter(metotreksat, prednisolon, sandiummun).

Behandling av nummulat eksem kan være vanskelig, og sykdommen kan dessverre ha et langvarig forløp. Ofte krever behandlingen stor innsats fra pasienten.

Liknende tilstander

 Nummulat eksem kan ligne på andre hudsykdommer. Det kan se ut som annen type eksem (atopisk eksem, staseeksem), soppinfeksjon og psoriasis.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin