Fagartikler
Hudpleie ved håndeksem

Hudpleie ved håndeksem

Uansett årsak til håndeksem så gjelder de samme hudpleierådene og du bør alltid forsøke å unngå faktorer som du merker forverrer ditt håndeksem.
Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Publisert:
6/12/2021
Sist oppdatert:
6/12/2021

Hudpleieråd ved håndeksem

Om lag 10% av nordmenn plages av håndeksem i varierende grad gjennom livet. Håndeksem kan komme og gå i begynnelsen. Uten riktig behandling kan det bli kronisk og påvirke både livskvalitet og yrkesliv. Du kan lese mer om håndeksem her.

1. Reduser håndvask

Du bør redusere håndvask til et absolutt minimum. Vann og såpe tørker ut huden og bidrar til å skade hudbarrieren. Du bør i stedet for såpe bruke en dusjolje eller dusjkrem som tilfører huden fuktighet under vask. For huden på hendene er bedre å bruke antibac enn å vaske hendene. Bytt til antibac så snart håndeksemet er behandlet nok til at du har intakt hud og antibac ikke svir lengre.

2. Beskytt hendene – bruk hansker

Når du skal gjøre husarbeid (for eksempel matlaging, oppvask, bleieskift, hagearbeid osv.) som ofte ender med håndvask, er det bra å bruke engangshansker eller arbeidshansker. Da unngår du å vaske hendene etter arbeidet. Du bør også unngå å være kald og våt på hendene over tid.

3. Smør hendene ofte – alltid etter vask og før natten

Du bør smøre hendene regelmessig og ofte med en fet håndkrem uten parfyme. Smør alltid etter håndvask og om du har utsatt hendene dine for påkjenninger som kan trigge eksemet.

Jeg anbefaler å ha en virkelig fet krem på nattbordet som du smører hendene godt inn med hver kveld når du legger deg. Du kan også bruke bomull- eller plasthansker gjennom natten for en okkluderende effekt. Kremen vil da trenge dypere inn i huden og gi enda bedre effekt.

På dagen må du ha en mindre fet krem som fungerer i din arbeidshverdag. Det er viktig at du finner kremer som du liker – hvis ikke vil du sannsynligvis vegre deg for å bruke dem. Det er bedre å smøre seg ofte med en mindre fet krem, enn å ikke å smøre seg.

Et godt råd er å kjøpe fuktighetskremer på pumpeflaske. Da vil du lett kunne smøre hendene ved behov. Ofte ser vi at bare det å skulle skru av en kork på kremtuben er nok til at man ikke smører seg så ofte som anbefalt i en hektisk hverdag.

Når eksemet er rødt bør det behandles med en middels til sterk kortisonkrem som fås på resept. Den smører du inn på hendene som du ville gjort med en fuktighetskrem hver kveld i en periode avtalt med din lege. Det er fint om du også smører fuktighetskrem 10 minutter etter kortisonsmøringen.

Det er også viktig med forebyggende- og vedlikeholdsbehandling om håndeksemet har lett for å komme tilbake. Fortsett derfor med regelmessig smøring med en fet fuktighetskrem også i gode perioder.

Vær oppmerksom på at om ikke eksemet er rødt, dvs. betent, vil ikke kortisonkrem hjelpe deg annet enn mot kløen. Da er det bedre å smøre ofte og regelmessig med en fet håndkrem.

4. Reseptfrie legemidler

Eneste kortisonkrem som selges uten resept er Hydrokortison 1%. Denne er ofte for mild ved håndeksem. Ved håndeksem bør du ta kontakt med din lege for å få sterkere kortisonkrem på resept eller legge inn konsultasjon hos oss.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no