Polymorft lysutslett
Dette er et vanlig utslett om våren som kan ramme alle, men aller mest lyshudede kvinner mellom 20 og 40 år.
Hudlege Jon Anders Halvorsen
19. mars 2020
|
lysutslett, eksem

Hvordan er det?

Polymorft lysutslett kommer hyppigst på armer, brystkasse, ben og håndrygger. Det er sjelden i ansiktet. Utslettet klør. Det er vanligvis små røde millimeter store knuter i huden, men det kan også komme røde flekker eller væskefulle blemmer. Huden må vanligvis være utsatt for sollyset i et par timer før det kommer en reaksjon. Reaksjonen forsvinner typisk i løpet av et par dager eller uker, og etterlater seg sjelden arr. Noen få kan ha problemer gjennom hele våren og sommeren. Hos noen varer plagene i mange år, men mange blir etter hvert bedre.

Hva er årsaken?

Sollyset reagerer med kroppens egne stoffer i huden slik at disse forandres og oppfattes av immunsystemet som fremmed. Det går derfor mulig å kalle dette en form for allergi, og utslettet kan også kalles solallergi. Arvelige faktorer spiller en rolle. Alle sollysets bølgelengder kan gi utslettet.

Hva er behandlingen?

Solkrem og mindre sol på huden er forebyggende og vil gjøre at et utslett går raskere tilbake. Betakaroten tabletter kan kanskje forebygge. Kortisonkremer demper utslettet og ved store plager er det mulig å ta kortisontabletter noen dager. Kortison reduserer kløe. Antihistamintabletter kan også dempe kløe. Immundempende behandling med tabletter er en sjelden gang aktuelt. Personer som får utslett hvert år kan ta medisinsk lysbehandling (UV-B stråler) hos hudlege, og slik behandling må starte på vinteren slik at huden blir herdet til våren.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no