Granuloma annulare
Granuloma annulare er en av hudens gåtefulle utslett fordi årsaken nesten alltid er ukjent. Utslettet er ganske vanlig, ufarlig og gir lite plager.
Jon Anders Halvorsen
1. august 2020
|
granuloma

Hvordan ser det ut?

Det er ringformede, flate, opphøyede utslett med litt mørkere farge. Utslettene blir vanligvis et par cm store. I ytterkanten av utslettet er det gjerne mer aktivitet med fortykkelse. Dette gjør at utslettet noen ganger forveksles med sopputslett. Imidlertid er det minimalt flassing og kløe ved granuloma annulare. Utslettet kan komme overalt, men ses typisk ved håndledd og ankler. De har tendens til å endre seg sakte over tid.

Granuloma annulare

Hva kan årsaken være?

Granuloma annulare er en reaksjon der betennelsesceller strømmer til lærhuden og gjør at huden fortykkes samtidig som bindevevet svekkes. Sykdommen kan en sjelden gang trigges av skader på huden (helvetesild) eller sykdom andre steder i kroppen (mest vanlig diabetes, høye fettverdier i blodet).

Hvordan behandles det?

Behandling er ikke alltid nødvendig fordi utslettet gir lite plager. Dessuten vil det hos mange, kanskje hos halvparten, forsvinne i løpet av to år. Sterke kortisonkremer kan forsøkes, men siden sykdommen ligger i litt dypt i huden er sprøyter med kortison i huden ofte mer effektivt. Andre muligheter er lysbehandling hos hudlege, frysebehandling hos hudlege eller antimalariamidler. En rekke andre behandlinger er forsøkt, men ingen har viste seg veldig effektive.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no