Askin logo
Fagartikler
>
Hårtap
Gode råd ved mannlig hårtap

Gode råd ved mannlig hårtap

Skrevet av:
Dr.Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
08.05.23

I denne artikkelen får du hudlegeråd ved mannlig hårtap.

Få spesialisthjelp

Mannlig hårtap er den vanligste formen for hårtap og omtales som «androgenetisk alopeci». De aller fleste menn får en viss grad av slikt hårtap, men debuttidspunktet, tempoet og utbredelsen varierer sterkt. Denne artikkelen tar for seg gode råd ved mannlig hårtap, og utgjør et tillegg til behandlingsprogrammet som tilbys av Askin. Ved å følge disse rådene kan man potensielt redusere graden av hårtapet og muligens oppnå økt behandlingseffekt. Du kan lese mer om behandlingsprogrammet her.

1. Hårvaskrutiner  

Daglig dusj med varmt vann og parfymerte, «sterke» hårprodukter (for eksempel sjampo) kan virke irriterende på hodebunnen. Dette kan påvirke nydannelsen av hår. Foretrekk skånsomme produkter, gjerne parfymefritt. Forsøk naturlig tørking av håret fremfor bruk av hårføner.

2. Valg av frisyre

Drag (traksjon) og traume av hår og hårsekker kan medføre hårtap. Slikt hårtap omtales som traksjonsalopeci og kan framskynde androgenetisk alopeci. Unngå derfor frisyrer som medfører hardt drag på håret, slik som stram hestehale og flettet hår. Begrens bruk av hårbørste.

3. Unngå hårfarging

Hårfarging kan utgjøre et stress på hodebunn, hårsekker og hårstrå. Det er derfor ikke anbefalt å farge håret under behandling mot mannlig hårtap – spesielt i startfasen.

5. Kosthold

På generelt grunnlag vil et sunt kosthold gi bedre kvalitet på håret. Enkelte studier har vist et visst potensial ved bruk av kosttilskudd (multivitaminer, omega-3, og lignende). Vitamin D, vitamin B12 og jern spiller trolig størst rolle for hårvekst og nydannelse av hår. Det er derfor viktig at du ikke har mangel på disse, hvor spesielt vitamin D-mangel er vanlig i Norge under vinterhalvåret. Vitamin D finnes blant annet i tran/fet fisk. Grønne grønnsaker inneholder mye jern og vitamin B. Vurder tilskudd dersom du ikke får i deg dette regelmessig.

6. Røyking

Et utvalg forskningsartikler har vist en mulig sammenheng mellom røyking og grad av androgenetisk alopeci. Dette er ingen etablert sannhet, men røykeslutt/-reduksjon vil kunne bidra i redusert hårtap og økt behandlingseffekt. Øvre helsegevinster er store.

7. Stress

Høyt stressnivå over tid vil nok kunne medføre økt hårtap. Finn tid til hvile og restitusjon, og sørg for at du får nok søvn. Det finnes flere stressmestringskurs som kan hjelpe deg til å få en bedre hverdag med mindre stress. Mange opplever effekt av yogaøvelser og mindfulness.

8. Aksept

Mannlig hårtap er en vanlig fysiologisk tilstand, og representerer ikke en sykdom. Det å akseptere hårtapet vil kunne gi en bedre livskvalitet for mange. Unngå søk etter mirakelkurer som lover at alt håret kommer tilbake. Behandling av mannlig hårtap er en tidkrevende prosess, med varierende effekt, og som krever kontinuerlig bruk og oppfølging.

Du kan lese mer om vårt behandlingsprogram mot mannlig hårtap her.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin