Askin logo
Fagartikler
>
hårtap, alopecia areata
Flekkvis hårtap

Flekkvis hårtap

Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Spesialist i hudsykdommer
Publisert:
9. april 2020

Flekkvis hårtap, også kalt alopecia areata, er en vanlig årsak til håravfall. Her kan du lese mer om denne tilstanden.

Hva er flekkvis hårtap?

En vanlig årsak til håravfall kalles flekkvis hårtap, også kjent som alopecia areata. Ved flekkvis hårtap er det små runde flekker eller større områder med manglende hår. Typisk er det at håret faller av raskt, gjerne i løpet av noen uker. Hår andre steder kan også falle ut, for eksempel i skjegg, øyebryn eller på kroppen. Det er sjelden kløe eller smerte i hodebunnen. Halvparten av dem med flekkvis hårtap får håret tilbake i løpet av et år. Risikoen for langvarig hårtap er størst hos dem med stort hårtap og hos dem som får sykdommen tidlig i livet.

Områder med manglende hår, ved flekkvis hårtap

Hvem får det?

Det kan oppstå hos begge kjønn og i alle aldre. Vanligst er det at det oppstår i 30-årene. Omtrent to prosent av alle mennesker vil oppleve kortere eller lengre perioder med flekkvis hårtap i løpet av livet, og dermed er dette en av de vanligste årsakene til hårtap.

Hva er årsaken?

Det er kroppens eget immunsystem som angriper hårsekkene. Angrepet gir ikke arr, og hårsekkene blir ikke ødelagt. Håret har derfor potensiale til å gro ut igjen. Miljøfaktorer som mat, infeksjoner og stress har liten eller ingen betydning som årsak.

Finnes det behandling for flekkvis hårtap?

Vanligste behandling er kortisonkremer eller sprøyter med kortison direkte inn i hodebunnen. Sprøytebehandlingen er smertefull og det er fare for at huden blir tynnere. Ofte vil fortynningen av huden etter kortisonsprøyter bli bra etter noen måneder. Sprøytene må settes hver fjerde til sjette uke. Noen leger synes behandlingen er såpass lite effektiv og med bivirkninger, at de ikke ønsker å tilby kortisonsprøyter.  

Andre muligheter er immundempende behandlinger med for eksempel kortisontabletter eller metotreksat. I fremtiden vil mer effektive behandlinger bli tilgjengelige.

Kan håravfallet ha en annen årsak?

Aldersbetinget håravfall er vanlig hos menn, men kan forekomme også hos kvinner og gutter i tenårene. Dersom det er kløe, smerte, mye flassing, puss, eller arrdannelse i hodebunnen, kan det være noe annet enn flekkvis håravfall. Spesielt er det viktig at barn med mye flass og væsking blir undersøkt av lege fordi årsaken kan være soppinfeksjon (tinea capitis). Å miste håret kan være veldig tøft. Hvis du føler deg trist eller engstelig på grunn av hårtapet, bør du søke støtte hos venner og familie, eller i helsevesenet.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin