Askin logo
Fagartikler
>
Kviser, Akne
Hudpleie ved kviser

Hudpleie ved kviser

Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Hudlege
Publisert:
10.01.22

I denne artikkelen får du tips for hudpleie ved kviser av hudlege.

Få spesialisthjelp

Hva hjelper mot kviser og uren hud?

Kviser (acne vulgaris) rammer de med fet hudtype. Ofte kan pasienten kjenne at de har fet hud f.eks. i pannen ved dagens slutt. Det er dette overskuddet av talg som er årsaken til kviser og som også bidrar til at de blir betente. Kvisene starter først som hudfargede knuter/nupper i huden. Du kan lese mer om kviser og behandling av akne her.

Rense huden daglig og/eller toner

Overskudd av talg bør fjernes hver morgen og kveld f.eks. med en toner med salicylsyre. Bruker man sminke må denne fjernes først med en mild rens.

Ansiktskremer

Alle typer kremer du ønsker å bruke på utsatte hudområder skal være «ikke-komedogene» dvs. hovedsakelig vannbaserte og ikke tettende. Det samme gjelder solkremer og foundation. «Ikke komedogene» kremer er typisk lettere - tyntflytende lotion eller gelebaserte kremer.

Generelt råd er at om du ikke trenger krem – så la være å bruke det.

Om du blir tørr av behandlingen du bruker, kan det være godt å smøre med en dagkrem hver morgen. Det finnes kremer som kun gir fuktighet og det finnes kremer som i tillegg til fukt også har aktive stoffer mot kviser. Om du har sensitiv hud vil vi anbefale å kun bruke krem med fuktighetsgivende effekt, da aktive stoffer kan gi ytterligere irritasjon. Kremer med aktive stoffer kan brukes i kombinasjon med aknekremer du får på resept av din hudlege. Dette gjelder spesielt om du lett reagerer med rødhet og tørrhet. Du kan da bruke aknekrem på resept og fuktighetskrem med aktive stoffer i seg alternerende dvs. f.eks. annen hver kveld. Les mer om hva en hudlege kan gjøre, og mer om reseptbelagte kremer her.

Får du lett tendens til eksem, bør du heller smøre ofte med en lett krem enn å bruke en fet fuktighetskrem. Du kan bruke hydrokortison (eller annen kortisonkrem) hvis du blir veldig rød, men vær oppmerksom på at kortisonkremer kan forverre din aknetilstand. Du bør kun bruke kortisonkrem i de områdene du trenger den - og kun en kort periode. Noen kan få perioral dermatitt av kortinsonkrem. Du kan lese mer om perioral dermatitt her.

Mange opplever å få mer uren hud ved bruk av mye sminke. Ved kroniske og akutte plager med akne anbefales det å bruke mineralpudder eller tynnflytende foundation – dvs. produkter som ofte ikke dekker så godt. Det beste er å bruke minst mulig dekkende kremer. Trapp gjerne ned på bruk av sminke etter hvert som du merker effekt av akne behandlingen.

Reseptfrie legemidler

Basiron wash er en behandlende «såpe» som er spesielt fin å bruke om du sliter med kviser på rygg og bryst. Smør på våt hud og la virke noen minutter før den vaskes av. Den kan også brukes i ansikt.

Basiron AC gel finnes i både 5 og 10%. Den brukes som en nattkrem. Da den kan gi rødhet og irritasjon er det viktig å trappe opp fra annen hver kveld til hver kveld i løpet av flere uker. Unngå området rundt øyne. En liten ert er nok til hele ansikt. Start alltid med Basiron AC 5% og om du tolererer den godt kan du neste gang kjøpe Basiron AC 10%.

Vær oppmerksom på at Basiron inneholder benzoyl peroxide og bleker både håndklær og sengetøy. Min erfaring er at det er vanskelig å skylle Basiron godt nok av til at man unngår dette. Det kan derfor være lurt å bruke hvitt tøy eller gamle håndklær/sengetøy som vil få lyse flekker og bli ødelagt.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin