Askin logo
Fagartikler
>
Kviser, Akne
Hudpleie ved kviser

Hudpleie ved kviser

Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Hudlege
Publisert:
10.01.22

I denne artikkelen vil du få hudlegens tips til hudpleie ved kviser. Kviser, eller akne, er spesielt vanlig blant personer med fet hudtype. Det er ikke uvanlig å føle at huden blir fet, spesielt i pannen, mot slutten av dagen. Det er dette overskuddet av talg som spiller en sentral rolle i utviklingen av kviser, og som også kan resultere i at kvisene blir betente.

Få spesialisthjelp

Hudpleierutine for kviseutsatt hud

Det er viktig å ha en hudpleierutine som er tilpasset uren og kviseutsatt hud dersom du er plaget med dette. Riktig hudpleierutine for fet hudtype kan også virke forebyggende. Dersom du gjennomgår en medisinsk behandling for kviser (krembehandling eller tablettbehandling) er det også viktig at hudpleierutinen er tilpasset dette. Forhør deg med ansatte i apotek om hvilke produkter de anbefaler å bruke i kombinasjon med din reseptbehandling.

1. Daglig rens av huden

Overskudd av talg bør fjernes hver morgen og kveld med en ansiktsrens og/eller en toner med som inneholder salicylsyre. Bruker man sminke må denne fjernes først med en mild sminkefjerner. For hyppig vask av huden kan virke mot sin hensikt, derfor bør man unngå overdreven rensing.

2. Ikke-komedogen fuktighetskrem

Alle typer kremer du ønsker å bruke på utsatte hudområder skal være ikke-komedogene. Det vil si at kremen hovedsakelig er vannbasert og ikke tettende for huden. Det samme gjelder solkremer og foundation. Ikke komedogene kremer er typisk en tyntflytende lotion eller gelebaserte kremer.

3. Tilfør fukt

Om du blir tørr av reseptbelagt aknebehandling, kan det være godt å bruke en dagkrem hver morgen. Det finnes kremer som kun gir fuktighet og det finnes kremer som i tillegg til fukt også har aktive stoffer mot kviser. Om du har sensitiv hud vil vi anbefale å kun bruke krem med fuktighetsgivende effekt, da aktive stoffer kan gi ytterligere irritasjon. Kremer med aktive stoffer kan brukes i kombinasjon med aknekremer du får på resept av din hudlege. Dette gjelder spesielt om du lett reagerer med rødhet og tørrhet. Les mer om reseptbelagte kremer her.

4. Sminke ved akne

Mange opplever å få mer uren hud ved bruk av mye sminke, vær derfor bevisst på hvilke produkter du bruker på akneutsatte områder. Bruker du for fete produkter (fuktighetskremer, foundation, concealer eller solkrem), så kan det bidra til at huden din forverres. Sminkebørstene bør også rengjøres hyppig for å unngå hudbakterier. Å stikke fingre ned i sminken vil også forkorte levetiden på produktet. Ved kroniske og akutte plager med akne anbefales det å bruke mineralpudder eller tynnflytende foundation – dvs. produkter som ofte ikke dekker så godt. Det beste er å bruke minst mulig dekkende kremer. Trapp gjerne ned på bruk av sminke etter hvert som du merker effekt av aknebehandlingen.

Når du skal velge sminkeprodukter bør du lese på ingredienslisten og velge lette kremer som ikke tetter porene i huden. Hvis du får lett akne bør du bruke en oljefri foundation eller et mineralpudder. For å dekke rødme eller andre røde flekker på huden, kan du bruke en mineral concealer direkte på hudområdet. Disse rådene gjelder ofte livet ut. Har du en hudtype som lett danner akne, vil bruk av for fete produkter kunne utløse en aknetilstand senere i livet også.

5. Reseptfri behandling av kviser

Basiron wash er en behandlende rensevæske som er spesielt effektiv ved kviser på rygg og bryst. Påfør på fuktet hud og la virke i noen minutter før den skylles av. Produktet kan også trygt brukes i ansiktet.

Basiron AC gel finnes i både 5% og 10%, og anbefales å brukes som en nattkrem. Da den kan gi rødhet og irritasjon er det viktig å trappe opp fra annen hver kveld til hver kveld i løpet av flere uker. Unngå området rundt øyne. En liten ert er nok til hele ansikt. Begynn alltid behandlingen med Basiron AC 5%, og hvis den tolereres godt, kan du vurdere å øke til Basiron AC 10% ved neste behandlingsomgang. Vær oppmerksom på at Basiron inneholder benzoyl peroxide og bleker både håndklær og sengetøy.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin