Askin logo
Fagartikler
>
Hudormer, akne
Hudormer

Hudormer

Skrevet av:
Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
14.02.2022

I denne artikkelen får du informasjon om hudormer.

Få spesialisthjelp

Hudormer

Hudormer er tilstoppende talgkjertelåpninger der oppsamlet talg blir misfarget i møtet med luften (oksidert). Disse kan ses som et sort punkt i huden, oftest i ansiktet. Det medisinske ordet for hudormer er komedon. Hudormer blir også omtalt som store/grove porer eller «blackheads». Om man klemmer på disse, kommer talgen ut og kan minne om en liten orm. Komedomer er mest forbundet med akne, men sees også ved andre tilstander i huden.

Årsaker til komedoner

Komedoner dannes ved at det tilkommer en propp i talgkjertelåpningen. Dette skjer grunnet økt celledeling og manglende avstøtning/flassing av de øverste cellene i huden. I mange tilfeller er det også økt produksjon av talg i selve talgkjertelen. Det er flere årsaker til at dette skjer. Økt/endret produksjon av hormoner, som under puberteten, er en årsak. Det er også en komponent av arvelighet og etnisitet.

Komedoner ved akne

Akne starter ofte med komedoner i tidlig pubertet. Mange tenker ikke over at komedoner er akne og går således ubehandlet i lang tid. Aknetilstander som er preget av komedoner, omtales gjerne som komedogen akne. Ved slike tilfeller er det viktig å rette behandlingen mot komedondannelsen.

Komedoner ved andre hudtilstander

Komedoner ses også ved andre hudtilstander, deriblant hidradenitis suppurativa (kronisk betennelse i svettekjertler), ateromer(talgcyster) og kroniske hudforandringer relatert til mangeårig soleksponering(solare komedoner).

Behandling ved komedoner

Det er fristende å klemme på komedoner for å få ut talgen. Man skal være forsiktig med å klemme hudormer, da det kan medføre infeksjoner i huden og/eller arrdannelse.

Dersom man har mange komedoner, slik som ved komedogen akne, etterstreber man en behandling med såkalt komedolytisk effekt. Med slik behandling tar man sikte på å redusere talgproduksjonen og risikoen for at talgkjertelåpningen tilstoppes. Det finnes ulike behandlingsalternativer, krembehandling med virkestoffer som retinoider, azelainsyre og benzylperoksid er eksempler. Ved uttalt komedogen akne kan tablettbehandling være aktuelt. I tråd med at hormoner ofte spiller en medvirkende rolle, kan enkelte prevensjonsmidler til kvinner (deriblant kombinasjonspiller) også være med på å redusere dannelsen av komedoner.

Det er for øvrig viktig å unngå fete ansiktsprodukter. Fete kremer kan forverre tilstoppingen i huden og således medføre økt komedon dannelse og akne. Dersom du har komedoner, bør du bruke fuktighetskremer og solkremer tilpasset akne hud.

Det er omdiskutert hvorvidt kostholdsendringer kan redusere komedogen akne. Enkelte forskningsartikler har vist en mulig sammenheng mellom høyt inntak av melkeprodukter og/eller sukker- og fettrik mat.

Ved solare komedoner bør man redusere soleksponeringen, bruke solkrem tilpasset akne hud, unngå fete kremer og ikke røyke.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin