Fagartikler
Hudpleie ved isotretinoin

Hudpleie ved isotretinoin

Ved aknebehandling med isotretinoin kan de fleste oppleve en del forbigående og milde bivirkninger, blant annet tørr hud og økt solsensitivitet. Her får du noen tips til hudpleie mens du går på isotretinoin behandling.
Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Publisert:
27/4/2021
Sist oppdatert:
26/3/2024

Isotretinoin bivirkninger

Tørre lepper

En svært vanlig bivirkning av aknebehandling med isotretinoin er tørre lepper. Stort sett alle pasienter får tørrrere hud og sprukne lepper. Dette kan holdes i sjakk med gode fuktighetskremer og leppepomade. Bruk derfor en god lipbalm som gir mye fuktighet hver time om du trenger. Om du bruker lipbalm til leppene reglelmessig og ved behov, vil du klare å holde tørrheten under kontroll. Det kan også være fint med en ekstra fet reparerende substans til leppene om natten f.eks. Purelan som kan kjøpes på apotek. Det er viktig at dette produktet står fast på nattbordet slik at du sikrer bruk hver natt.

Tørre slimhinner

Noen pasienter får tørre slimhinner f.eks tørre neseslimhinner, og dermed en tendens til å blø lettere neseblod. Dette kan forebygges med jevnlig smøring av vaselin eller neseolje.

Husk solbeskyttelse

Huden blir lettere solbrent under behandling med isotretinoin, og det er avgjørende å være ekstra forsiktig i solen, spesielt når du er eksponert direkte. Det anbefales derfor å unngå soling og bruk av solarium under behandlingen.

Du bør kjøpe egne solkremer som er tilpasset akneutsatt hud. Slike solkremer har en tyntflytende konsistens som gjerne er lette og gelebaserte med et lavere innhold av fettstoffer. Det finnes også dagkrem med solfaktor (SPF) som kan være fint å bruke gjennom sommerhalvåret. Det er også viktig med andre solbeskyttende tiltak som bruk av solhatt, dekkende klær, parasoll og lignende dersom du kan oppholde deg ute i solen. Solbeskyttelsen forebygger postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) hos de som er under aknebehandling.

Rens eller ansiktsvann

Det er viktig å fjerne sminke og foundation hver kveld. Bruk gjerne en mild rens.Isotretinoin hemmer talgproduksjonen slik at huden din produserer mindre talg (fettstoff på huden). Fettlaget du tidligere kunne kjenne i pannen blir borte og håret blir ikke like fett lengre. Det er derfor ikke like viktig å bruke toner med salisylsyre. Salisylsyre kan hos noen også svi under aknebehandlingen. Om du tolererer toner med salisylsyre mens du bruker isotretinoin kan du bare fortsette å bruke den. Etter at du er ferdig med kuren anbefales det at du fortsetter å bruke toner med salisylsyre hver morgen og kveld - gjerne i mange år.

Dagkrem eller nattkrem

Om du ikke føler behov for fuktighetskrem kan du bare la være å bruke det. Om du blir tørr av isotretinoin kan det være godt å smøre med en dagkrem hver morgen.

Det finnes kremer som kun gir fuktighet og det finnes kremer som har aktive stoffer mot akne. Om du har sensitiv hud vil vi anbefale å kun bruke krem med fuktighetsgivende effekt, da aktive stoffer kan gi ytterligere irritasjon.Får du tendens til eksem, bør du heller smøre ofte med en lett krem enn å bruke en fet fuktighetskrem. Du kan bruke hydrokortison eller annen kortisonkrem hvis du blir veldig rød, men vær oppmerksom på at kortisonkremer kan forverre akne. Derfor er det viktig at du bør bruke denne kun i de områdene du trenger den.Det som er viktig ved alle typer kremer du bruker er at de ikke er for fete og forverrer din akne. De skal være "ikke-komedogene".

Sminke

Du bør velge sminke og produkter som ikke forverrer akne til ansikt og hud hvor du lett får kviser. Vær kritisk til hva du kjøper og les på ingredisenslisten til produktene du kjøper. Kremer og foundation bør ikke være for oljete og fete, men mer tynnflytende eller gelebasert.Mange får mer akne av å bruke mye sminke, så det beste er å bruke minst mulig om du lett får akne. Trapp ned bruk av sminke etterhvert som effekten av isotretinoin kommer. Be om råd på apotek i valg av riktige hudpleieprodukter.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no