Askin logo
Fagartikler
>
Ganglion
Ganglion

Ganglion

Skrevet av:
Dr. Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
23.09.2022

Ganglion er en godartet, væskefylt cyste lokalisert til håndleddet eller håndroten. De oppleves som en synlig og lett kjennbar kul like innunder huden. Mange forsvinner av seg selv og behandling er således ikke nødvendig. Punktering med tapping, eventuelt operasjon, kan derimot være aktuelt for noen.

Få spesialisthjelp

Om tilstanden

Ganglion er en relativt vanlig tilstand. Den opptrer hyppigst blant unge/middelaldrende, og oftest blant kvinner.

Håndleddcyste er et annet ord som brukes om tilstanden.

Symptomer og diagnostikk

Et ganglion ses og kjennes som en fast og glatt hevelse på størrelse med en klinkekule til golfball. Disse kan komme hurtig, eller over en lengre periode.

Størrelsen kan til en viss grad avhenge av aktivitetsnivå, og blir ofte større ved aktivitet.  

Ganglion er ikke farlig og utgjør i hovedsak et kosmetisk problem. Hos enkelte kan de derimot medføre plager/smerter, samt forstyrre bevegeligheten i hånden.

Diagnosen stilles basert på sykehistorien, undersøkelse og eventuelt supplerende bildeundersøkelser (for eksempel ultralyd og/eller MR-undersøkelse).

Årsaker

Slike cyster oppstår ved en svakhet i en leddkapsel eller seneskjede. Det medfører en utposning, og på sikt en cyste fylt med leddvæske.

Årsaken er ukjent. Trolig spiller slitasje, og eventuelt tidligere skader, en betydning. Yrke har ikke vist seg å være relatert til ganglionutvikling.

Behandling

Mange ganglion forsvinner av seg selv, men dette kan ta lang tid. Omtrentlig 1/3 forsvinner i løpet av seks år, og 50 % innen 10 år.

Dersom et ganglion ikke forsvinner, vokser raskt, eller medfører plager, kan lege forsøke å punktere cysten ved hjelp av en nål. Innholdet kan deretter presses ut. Hvis man ikke kommer i mål med 2-3 slike tappinger, eller hvis lokalisasjonen gjør slik punktering uegnet, kan en operasjon være nødvendig. Slike operasjoner gjøres både i lokalbedøvelse og narkose, og varer typisk i 30-45 minutter.

Både ved punksjon og operasjon er det derimot en risiko for at ganglionet kommer tilbake.

Ganglion er for øvrig kjent som «Bibel-cyster». Dette beror på at det fra gammelt av ble anbefalt å slå den tyngste boken man hadde (hvilke tofte var Bibelen) hardt over cysten slik den sprakk. Dette er ukontrollert, kan medføre komplikasjoner og er ikke anbefalt.  

Lignende tilstander

Ganglion kan til dels ligne på øvrige svulster og cyster i og under huden. Lipomer (fettkuler) er blant disse. I sjeldne tilfeller kan kreftsykdom presentere seg som slike svulster. Det er således anbefalt å oppsøke lege for klinisk undersøkelse, vurdering og råd.  

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin