Askin logo
Fagartikler
>
Talgcyster
Aterom (talgcyste)

Aterom (talgcyste)

Skrevet av:
Dr. Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
30.08.2022

Ateromer er cyster i eller like under huden fylt med keratin (hudproteiner) og fettrike masser. Cystene er godartede og vokser langsomt. De trenger ingen behandling, men fjernes tidvis av ulike hensyn og ønsker (kosmetisk/plassering/plager). Ateromer kan også bli betente/infiserte.

Få spesialisthjelp

Om tilstanden

Ateromer er nokså vanlige, godartete cyster i huden. De kalles også for epidermalcyster, hvilket gjenspeiler at selve cysten utgjøres av celler i hudlaget øverst i huden (epidermis).

Ateromer forekommer typisk blant middelaldrende, og ses to ganger oftere blant menn enn kvinner.

De har ingen spesiell årsak, men enkelte former (deriblant ateromer i hodebunnen) har en viss grad av arvelighet. Det finnes også sjeldne genetiske sykdommer som kan medføre et større antall ateromer.

Symptomer og diagnostikk

Ateromer ses og kjennes som små-middels store hudsvulster. Som regel ligger de nokså høyt i huden. Tidvis kan man se et sentralt «punktum» i hver enkelt, hvilket representerer en tilstoppet utførselsgang. Størrelsesmessig kan de variere fra noen få millimeter til flere centimeter(store som egg). Ateromer kan oppstå hvor som helst på kroppen, deriblant i ansiktet, på ryggen, i hodebunnen og i underlivet. De er vanligst i hårbevoksteområder.  

Som regel er ateromer nokså myke, uømme og fritt bevegelige. Innholdet bestående av keratin (hudproteiner) og fettrike masser kan kjennes noe småknudrete. Dette innholdet vil normalt forbli inne i kapselen, men kan en sjelden gang tømme seg ut på hudoverflaten spontant. Det ses da som en osteaktig masse, ofte med vond lukt.  

Ateromer kan også bli betente og/eller infiserte(bakterieinfeksjon). Da blir de røde, hovne og ømme. Aterominnholdet vil i slike tilfeller tilblandes med puss.  

Diagnosen stilles på grunnlag av dets utseende. Det er i allhovedsak ikke nødvendig å supplere med diagnostiske prøver, slik som biopsi(vevsprøve), ultralyd og/eller penselprøve til bakteriedyrkning.  

Ved usikkerhet rundt diagnosen kan videre utredning likevelvære indisert. Hudsvulster over 5 cm bør vurderes med MR.


Årsaker

Ateromer tilkommer når deler av overhuden (epidermis), ofte i forbindelse med en hårsekk, fanges under øvrig hud. Dette kan skje ved en tilfeldighet, eller ved skade av hudens overflate. Over tid vil det dannes en kapsel som støter fra seg og produserer aterommassene. Følgelig dannes det en stadig voksende cyste i eller like innunder huden.

Behandling

Ateromer er ikke farlige og trenger ingen behandling. Som regel vil de vokse sakte over mange år og med tiden endre seg lite. En sjelden gang kan de forsvinne av seg selv. Det er ikke mulig å klemme på et aterom, få det til å tømme seg og deretter forsvinne. Da vil selve kapselen bli værende igjen og talgmassene vil kunne samle seg opp på nytt.

Ateromer må fjernes helt ved en liten operasjon med lokalbedøvelse. Dette gjøres eventuelt av kosmetiske årsaker, eller grunnet smerter/ubehag, plassering eller stadig tilbakevendende infeksjoner. Vevet som fjernes sendes alltid inn til mikroskopundersøkelse (histopatologi) for å bekrefte diagnosen, samt utelukke annen årsak.

Ved svært betente/infiserte ateromer, kan det være aktuelt å legge et snitt i ateromet for så å tømme det for innhold (såkalt incisjon og drenasje). Det vil kunne forhindre spredning av infeksjon, abscess dannelse, samt fremme tilheling.

Lignende tilstander

Lipomer (fettkuler) ligner på ateromer. Disse består av fettvev og kjennes tilsvarende småknudrete ut. Sjeldne kreftformer i huden kan også til dels minne om ateromer, og ved usikkerhet bør hudforandringen utredes.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin