Cyster

En cyste i huden er en kul som har en vegg og et innhold som er delvis flytende. En kan også kalle det et hulrom i kroppen. Cyster kan forekomme i indre organer (for eksempel nyrer) eller i huden. Det skyldes oftest at en utførselsgang blir tett. Cyster i huden er nesten alltid ufarlig, men kan skape bekymring da det kan ligne på hudkreft eller forstørrede lymfeknuter.
Skrevet av:
Dr. Jon Anders Halvorsen
Publisert:
29/11/2022
Sist oppdatert:
29/11/2022

Om cyster i huden

Cyster i huden er vanlig og kan komme hos barn og voksne. De kan også være medfødt. Cyster kan ha ulike størrelse, fra millimeter til flere centimeter, er oftest fylt med vevsvæske, puss eller talg. En cyste er i utgangspunktet ingen infeksjon, men den kan bli infisert og utvikle seg til en infeksjon med puss.

Symptomer og diagnostikk

Cyster i huden oppstår oftest helt av seg selv. De flest oppdager cysten når den blir en viss størrelse. De kan være harde eller bløte. De kan være litt ømme, særlig om de ligger på utsatte steder for trykk og friksjon. Noen ganger kan det være lekkasje av puss eller annen væske, og en kan se en liten utførselsgang. Innholdet i en cyste kan noen ganger lukte. Det kan av og til samle seg kalk i cyster slik at de blir harde. Cyster i huden ligger oftest litt i dypet i huden, slik at hudens overflate vanligvis ikke er endret, men kan være litt strukket og rød.

Årsak

Det er flere typer cyster.

Aterom (Epidermoid cyste) er en overhudscyste som er vanlig i huden, og kommer av at en hårsekk tettes og fylles gradvis opp med nydannet overhud (keratin og fettstoffer) som blir til en seigt flyende masse, som av og til kan presses ut av cysten. Epidermoid cyster er vanlige og kan typisk komme i hode, hals og rygg. Du kan lese mer om aterom her.

Aterom cyste i nakken.
Bilde av aterom (talgcyste)

Dermoid cyste kan ligne på epidermoid cyste med utgår fra dypere deler av huden (dermis, lærhuden) og kan inneholde hår, talgkjertler, og en sjelden gang tenner. Tvilling cyste (Pilonidalsinus) regnes av noen som en cyste, og oppstår typisk i nedre del av ryggen og betegnes noen ganger som en «tvilling». Dette kommer oftest hos unge menn. Årsaken kan være at overflødig død hud og talg hoper seg opp i hårsekkene og det blir etter hvert en infeksjon.

©By Jonathanlund - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53285675
Bilde av tvilling cyste

Mucocele er en cyste som kommer i munn eller innside av leppe og kommer av en tilstoppet spyttkjertel.

‍Mucocele i munnen.
Bilde av cyste på leppe

Fingercyste (digital myxoid pseudocyste) kommer ytterst på fingre og tær. Den inneholder en klar geleaktig væske som er en væske som likner på leddvæske, slik at cysten kan være en utposning av kapselen rundt fingerleddet.

Cyste på tommel.

Milier kan regnes som en cyste og er en gulhvit 1-2 millimeter stor forandring i huden som kommer av opphopning av død hud. Årsaken er ukjent, men kan komme av hudskade eller eksem (for eksempel atopisk eksem rundt øyne). Milier kan ligne på kviser. Cyster kan også komme fra store kviser, og er ofte rød, betent og med puss.

Milier over øyet.
Bilde av milier

Behandling

Behandlinger avhengig av årsak og størrelse, og er oftest kirurgisk. De største cystene må enten punkteres og deretter kan det flytende innholdet presset ut. Oftest er det bedre å skjære ut hele cysten med cysteveggen, siden da er risiko for at den skal komme tilbake mindre. Små cyster kan noen ganger punkteres ved høyvarme (diatermi) eller en spiss nål, og deretter presses tomme, noe som kan fungere ved milier.

Lignende tilstander

Mange typer svulster eller kuler som kommer under huden kan ligne på cyster. Store lymfeknuter eller blødninger er eksempler på dette. Dersom en kul under huden stadig vokser, bør den undersøkes. Ultralydundersøkelse kan i mange tilfeller avklare om en kul er en cyste eller noe annet. Om det er tvil må en ta vevsprøve. En sjelden gang kan cyster i huden indikere at en også har cyster i andre organer, slik at en utredning kan være nødvendig.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Relaterte artikler

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no