Dupixent - sprøyte mot atopisk eksem
Dupixent (dipulimab) er en ny type behandling – såkalt biologisk behandling - mot atopisk eksem. Den hemmer kommunikasjonen mellom immunceller i kroppen. Sprøytene settes hver fjortende dag, og effekten kommer innen fire måneder, men vanligvis innen en uke.
Jon Anders Halvorsen
23. november 2020
|
atopisk eksem, biologisk medisin

Atopisk eksem er en sykdom som gir rød, tørr og kløende hud. Mange barn har atopisk eksem i mild form, men hos noen eldre barn og voksne kan sykdommen nesten være invalidiserende. Årsaken til sykdommen er ikke kjent, men det er et samspill mellom arv og miljø som fører til en svekket hud og et aktivt immunsystem. Allergi spiller sjelden en stor rolle, men sykdommen kommer hyppigere hos personer som har pollenallergi og astma.

Håndeksem

Dupixent regnes som en trygg behandling, og i tillegg til ubehaget med stikket, så kan det hos ganske mange gi kløe og plager fra øynene. Noen ganger så sterke øyeplager at en må ha time hos øyelege.

Det er foreløpig strenge krav til hvem som kan få tilbud om denne behandlingen. En hudlege må søke sykehuset om godkjenning før oppstart med Dupixent. Pasienten må ha en langvarig eksemsykdom som gir betydelig nedsatt livskvalitet. I tillegg må annen behandling som fuktighetskremer, kortisonkremer og tablettbehandling (for eksempel Sandiummun) mot atopisk eksem være forsøkt.

Omtrent 2/3 av pasientene som forsøker Dupixent oppnår god effekt av behandlingen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no