Askin logo
Fagartikler
>
atopisk eksem, biologisk medisin
Dupixent - sprøyte mot atopisk eksem

Dupixent - sprøyte mot atopisk eksem

Skrevet av:
Jon Anders Halvorsen
Spesialist i hudsykdommer
Publisert:
23. november 2020

Dupixent (dipulimab) er en ny type behandling – såkalt biologisk behandling - mot atopisk eksem. Den hemmer kommunikasjonen mellom immunceller i kroppen. Sprøytene settes hver fjortende dag, og effekten kommer innen fire måneder, men vanligvis innen en uke.

Atopisk eksem er en sykdom som gir rød, tørr og kløende hud. Mange barn har atopisk eksem i mild form, men hos noen eldre barn og voksne kan sykdommen nesten være invalidiserende. Årsaken til sykdommen er ikke kjent, men det er et samspill mellom arv og miljø som fører til en svekket hud og et aktivt immunsystem. Allergi spiller sjelden en stor rolle, men sykdommen kommer hyppigere hos personer som har pollenallergi og astma.

Håndeksem

Dupixent regnes som en trygg behandling, og i tillegg til ubehaget med stikket, så kan det hos ganske mange gi kløe og plager fra øynene. Noen ganger så sterke øyeplager at en må ha time hos øyelege.

Det er foreløpig strenge krav til hvem som kan få tilbud om denne behandlingen. En hudlege må søke sykehuset om godkjenning før oppstart med Dupixent. Pasienten må ha en langvarig eksemsykdom som gir betydelig nedsatt livskvalitet. I tillegg må annen behandling som fuktighetskremer, kortisonkremer og tablettbehandling (for eksempel Sandiummun) mot atopisk eksem være forsøkt.

Omtrent 2/3 av pasientene som forsøker Dupixent oppnår god effekt av behandlingen.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Hudplager? Få hjelp av spesialist
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no