Askin logo
Fagartikler
>
PPP(pustolosis palmoplantaris)
Hudpleie ved PPP(pustolosis palmoplantaris)

Hudpleie ved PPP(pustolosis palmoplantaris)

Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Hudlege
Publisert:
09.02.2022

I denne artikkelen får du informasjon om hudpleie ved pustolosis palmoplantaris.

Få spesialisthjelp

PPP(pustolosis palmoplantaris)

Pustulosis palmoplantaris preges av kviseliknende pustler (små verkebyller) i håndflater og fotsåler. Noen regner det som en spesiell form for psoriasis, mens andre mener det er en egen, men beslektet lidelse. Pustlene er sterile dvs. de skyldes ikke bakterier. Tilstanden kan være vanskelig å behandle. Du kan lese mer om psoriasis her.

To gode behandlingsregimer:

Behandlingsalternativ 1:

Sprut Dermovatoppløsning på det aktuelle området under føttene eller håndflater. Dermovat er en sterk kortisonoppløsning som du kan få på resept.

Dette må gjøres i to omganger og så tørke godt. Mens det tørker holder du tynn Duoderm (ligner gnagsårplaster som fås kjøpt i forskjellige størrelser på apotek) mot huden slik at plasteret varmes opp. Du kan klippe til tynn Duoderm i den størrelsen du trenger. Når Dermovat har tørket helt inn og huden er knusktørr kan du legge tynn Duoderm over.

OBS! Om det ikke er helt tørt vil ikke plasteret sitte. Du kan både trene og dusje med plasteret som sitter godt. Skift ca. en gang i uken.

Behandlingsalternativ 2:

Hvis tilstanden ikke er altfor betent kan et annet behandlingsalternativ være aktuelt.

Bland like deler med den reseptbelagte kortisonkremen Dermovat og Locobase LPL i en kopp. Blandingen smøres på aktuelle område hver kveld i 2-3 uker, så 2-3 kvelder i uken som vedlikeholdsbehandling. Dekk gjerne føttene/hendene med plastfolie eller plastpose etter smøring for bedre effekt. F.eks. en brødpose som du tar over foten og sover med over natten. Behandlingen kan trappes opp og ned etter behov og sykdomsaktivitet.

Et godt råd

Ved alle typer blemmesykdom kan det være lurt å tømme blemme for væske kontrollert med en steril nål (du kan holde en knappenål i en flamme i noen sekunder for å sterilisere nålen). Press forsiktig på blemmetaket mens nålen er i blemmen og tøm blemmen forsiktig for innhold. La blemmetaket ligge igjen som beskyttelse mot hudinfeksjon.

Ved sykdommen PPP er hensikten med dette rådet at man skal unngå altfor store sårdannelser hvis pustler sprekker av seg selv.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin