Askin logo
Skrevet av:
Carl Fredrik von Krogh, Lege i spesialisering
Spesialist i Hudsykdommer

Psoriasis

Psoriasis gir røde, flassende flekker i huden. I denne artikkelen forklarer vi nærmere om denne sykdommen.

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en vanlig hudsykdom som rammer omtrent 2% av befolkningen. I huden ses røde og flassende flekker. Det kommer typisk på albuespisser, over knær og i hodebunnen. Det ses også ofte på nedre rygg, rundt navlen, på legger, hender, føtter og negler. Psoriasis kommer sjelden i ansiktet.

Psoriasis, her synlig på albuen

Sykdommen kan starte når som helst i livet, fra første til siste leveår. Likevel er det vanligste at psoriasis kommer første gang i alderen mellom 15 og 30 år.

Psoriasis er ikke en smittsom sykdom. Den skyldes en forstyrrelse i kroppens immunforsvar. Infeksjoner kan utløse sykdommen, mest vanlig er halsbetennelse. Årsaken er imidlertid ofte ukjent, og en regner med at arvelige faktorer spiller en rolle. Betennelsen gir økt nydannelse av overhudsceller, og dette ser vi som fortykket hud og flass i utslettet.

Behandlingen tilpasses hver enkelt og sykdommens alvorlighetsgrad. Kremer bør brukes av de fleste med psoriasis, og kan hos dem med mild sykdom være tilstrekkelig. Ved utbredt sykdom er lysbehandling et godt alternativ. Dette er UVB-stråler som gis i stående solarium hos hudlege. De sykeste pasientene har de siste årene fått flere behandlingsmuligheter, og dette skyldes at forskningen har gitt oss økt kunnskap om psoriasis. Det er flere typer tabletter som kan være effektive. Andre trenger biologiske medisiner. Dette er store stoffer som er laget av levende celler. De kan settes selv av pasienten på samme måte som insulin hos dem med diabetes. Biologiske medisiner er en målrettet behandling av ubalansen i kroppens immunsystem ved psoriasis.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no