Psoriasis
Psoriasis gir røde, flassende flekker i huden. I denne artikkelen forklarer vi nærmere om denne sykdommen.
Hudlege Carl Fredrik von Krogh
9. mars 2020
|
psoriasis

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en vanlig hudsykdom som rammer omtrent 2% av befolkningen. I huden ses røde og flassende flekker. Det kommer typisk på albuespisser, over knær og i hodebunnen. Det ses også ofte på nedre rygg, rundt navlen, på legger, hender, føtter og negler. Psoriasis kommer sjelden i ansiktet.

Psoriasis, her synlig på albuen

Sykdommen kan starte når som helst i livet, fra første til siste leveår. Likevel er det vanligste at psoriasis kommer første gang i alderen mellom 15 og 30 år.

Psoriasis er ikke en smittsom sykdom. Den skyldes en forstyrrelse i kroppens immunforsvar. Infeksjoner kan utløse sykdommen, mest vanlig er halsbetennelse. Årsaken er imidlertid ofte ukjent, og en regner med at arvelige faktorer spiller en rolle. Betennelsen gir økt nydannelse av overhudsceller, og dette ser vi som fortykket hud og flass i utslettet.

Behandlingen tilpasses hver enkelt og sykdommens alvorlighetsgrad. Kremer bør brukes av de fleste med psoriasis, og kan hos dem med mild sykdom være tilstrekkelig. Ved utbredt sykdom er lysbehandling et godt alternativ. Dette er UVB-stråler som gis i stående solarium hos hudlege. De sykeste pasientene har de siste årene fått flere behandlingsmuligheter, og dette skyldes at forskningen har gitt oss økt kunnskap om psoriasis. Det er flere typer tabletter som kan være effektive. Andre trenger biologiske medisiner. Dette er store stoffer som er laget av levende celler. De kan settes selv av pasienten på samme måte som insulin hos dem med diabetes. Biologiske medisiner er en målrettet behandling av ubalansen i kroppens immunsystem ved psoriasis.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Last ned applikasjonen gratis

Vi er en norsk spesialisthelsetjeneste innen hud. Våre hudleger gir deg spesialistkonsultasjon og e-resepter rett til mobilen.

Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no