Askin logo
Fagartikler
>
Psoriasis
Hudpleie ved psoriasis

Hudpleie ved psoriasis

Skrevet av:
Hudlege Trine Lilly Halvorsen
Hudlege
Publisert:
08.11.21

I denne artikkelen får du en oversikt over hudpleie ved psoriasis.

Få spesialisthjelp

Psoriasis hudpleie

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsykdom, som ofte er arvelig og som kjennetegnes ved at hudcellene deler seg fire ganger raskere enn hva som er vanlig. Det gjør at utslettet ofte er preget av hyperkeratose dvs. et tørt flassende lag som ligger over den betente huden, såkalt psoriasisplakk. Det er viktig å behandle dette flasslaget før betennelsen kan behandles, f.eks med kremer som virker mot tykk hud. Du kan lese mer psoriasis her.

Avskjellende behandling

Avskjellende behandling kan gjøres med kremer, oljer og salver. På apotek kan du kjøpe salicylvaselin eller hårolje i forskjellig konsentrasjon, samt fuktighetskremer med propylenglykol, melkesyre eller urea. Spør på apotek etter fuktighetskremer med avskjellende effekt. Disse bruker du kun på psoriasisplakk. Etter smøring kan du dekke til huden, hvor du har smurt, med plastfolie for ytterligere effekt. Kremen trenger da dypere ned i huden og gir bedre effekt.

Karbad og badstue kan også virke «skjelløsende» på psoriasisplakk. Det kan være fint å blande forskjellige produkter i badekaret f.eks. havsalt, badeolje, kaliumpergamanat m.m. avhengig av hvilken effekt man ønsker å oppnå. Det er viktig at du ikke gnir og skrubber skjell som fortsatt sitter fast i huden etter badet. Da risikerer du å lage irritasjon og små̊ skader. Dette kan igjen føre til en forverring av utslettet (kalles Købners fenomen).

Regelmessig fuktighetsgivende behandling

Fuktighetskremer en viktig del av behandlingen av psoriasis. Vår anbefaling er at du smører deg hver morgen og kveld, også i perioder med lite utslett da det forebygger nye utbrudd og reduserer behovet for kortisonbruk. Du bør alltid smøre deg etter dusj/bad fordi kremen trenger lettere inn i fuktig hud.

Kremer med glycerol og karbamid hjelper huden å holde på fuktigheten. Går du til lysbehandling kan det være hensiktsmessig å smøre seg med fuktighetskrem før du tar lys.

Per i dag finnes det ingen fuktighetskremer på blå resept ved psoriasis. Du må ta vare på kvitteringer og kan søke om refusjon på § 5-22 etter gjeldene regler. Du kan lese mer om refusjon her.

Andre råd

Har du gjenstridige psoriasisplakk som vanskelig lar seg smøre vekk kan du forsøke reseptbelagt Dermovat oppløsning og tynn Duoderm. Du spruter Dermovat oppløsning på aktuelle plakk i to omganger, og lar tørke godt, før du legger på tynn Duoderm plaster. Tynn Duoderm plaster ligner gnagsårplaster og fås i forskjellige størrelser. Det kan klippes til i riktig størrelse. Varm det gjerne opp mellom hendene mens du venter på at Dermovat-oppløsningen tørker helt inn.

OBS! Om ikke Dermovat-oppløsningen har tørket helt inn og det er knusktørt, vil ikke Duoderm sitte godt nok. Ta deg god tid slik at plasteret fester seg godt. Da kan du både trene og dusje med plasteret, som du kun trenger å skifte ca. en gang i uken.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin