Askin logo
Skrevet av:
Hudlege Jürgen Funk
Spesialist i Hudsykdommer

Byller under huden - hidradenitt

Smertefulle byller under huden starter ofte i puberteten og kan være en arvelig tilstand.

Det er flere kvinner enn menn som er plaget, mellom 1-4% av befolkningen i Europa.

Navnet hidradenitt (gr. hidros) er avledet av ordet "svette”  fordi man tidligere trodde at årsaken var en svettekjertelbetennelse. I dag vet man at årsaken ligger rundt hårrøttene og sykdommen oppfattes som en autoimmun tilstand hvor kroppen reagerer med en betennelse innenfra (inflammasjon) som retter seg mot kroppens egne celler. Sykdommen antas å forverres ved røyking og overvekt.

I armhulen

Symptomer ved hidradenitt

Pasientene opplever verkebyller under armene, i lyskene, under brystene, i hudfolder på magen eller mellom rumpeballene. Noen har smertefulle knuter, andre har store byller hvor puss tømmer seg. Når pasientene skal beskrive hvor negativ dette slår ut i deres hverdagsliv skårer de høyest av alle pasienter med hudsykdommer.

Mange opplever at det hemmer sosial omgang og har stor betydning i forhold til en partner.

Behandlingsmuligheter

Hidradenitt er en kronisk sykdom som gjerne varer i flere år. Noen opplever at det ”brenner ut” av seg selv. Sykdommen har ingenting med dårlig hygiene å gjøre.

Man har flere behandlingsalternativ tilpasset hvor alvorlig symptomene er. Alle behandlingsforsøk har som mål å dempe symptomene, men kan ikke helbrede sykdommen.

Man starter gjerne med antibiotiske kremer eller tabletter. Noen har effekt av vitamin-A holdige tabletter (Neotigason) som krever oppfølging av hudlege.

Ved enkelte dype byller og arrdannende områder kan operasjon bli aktuell.

For de sterkest plagete pasienter er det godkjent en biologisk behandling (Adalimumab) som krever spesialistoppfølging.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no