Askin logo
Fagartikler
>
Erythrasma
Erythrasma

Erythrasma

Skrevet av:
Dr. Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
27.09.2022

Erythrasma er en overfladisk bakterieinfeksjon i hudfolder som gir en karakteristisk, rødbrun misfarging. Vanlige lokalisasjoner er armhuler, lysker og mellom tær. Hudforandringene kan medføre lett hudirritasjon og skjelling, samt vond lukt. Erythrasma er derimot ikke farlig og lar seg som oftest behandle med enkle tiltak.

Få spesialisthjelp

Om tilstanden

Tilstanden er nokså vanlig og oppstår med regelmessighet blant nordmenn. Den er derimot enda vanligere i varmere og mer tropiske verdensregioner.

Erythrasma er vanligst blant ungdom og voksne, og ses hyppigere blant menn enn kvinner. Eldre pasienter, overvektige, diabetikere og pasienter med nedsatt immunforsvar har større risiko for slike hudinfeksjoner.

Symptomer og diagnostikk

Ved erythrasma ses rødbrune og velavgrensede hudforandringer i armhuler, lysker og hudfolder. Ofte starter hudforandringene som svake, rødlige partier, for så å tilta en sterkere, rustrøde farge. Den karakteristiske fargen skyldes spesifikke fargepigmenter (porfyriner) som de aktuelle bakteriene produserer.

Noen ganger ses infeksjonen kun på ett sted (for eksempel en armhule), men som regel er den symmetrisk utbredt (begge armhuler). Hudforandringene kan også være lokalisert til flere hudfolder på samme tid (for eksempel armhuler, under bryst og lysker).

Hudforandringene gir få eller ingen plager, utover de synlige hudforandringene. Et fåtall plages med lett irritasjon og tørr, skjellende hud svarende til selve utslettet. Enkelte opplever noe vond lukt/svette. Dette skyldes svovellignende, illeluktende stoffer som bakteriene produserer.

Diagnosen erythrasma er basert på hudforandringenes utseende. I tillegg kan man bruke en UV-lampe (Woods lampe) som får hudforandringene til å lyse opp med en sterk, korallrød farge i mørket. Dette skyldes såkalt fluorescens hvor bakteriens fargepigmenter absorberer lys fra UV-lampen og deretter sender ut egne lysbølger.

Penselprøve til bakteriedyrkning og biopsi (vevsprøve) er i de aller fleste tilfellene ikke nødvendig.

Årsaker

Hudinfeksjonen skyldes en type coryne bakterie (Corynebacterium minitissimum). Denne bakterien finnes normalt på hudoverflaten.

Ved erythrasma har bakterien fått gode vekstbetingelser over tid (slik som varm og fuktig hud), noe som gjør at den kan øke i antall, produsere rikelig med fargepigmenter og med tiden forårsake aktuelle hudforandringer.

Behandling

Tilstanden behandles med antiseptisk vask eller antibiotika i væskeform (liniment). Ved utbredte hudforandringer kan det være aktuelt med antibiotikakapsler.

I tillegg til nevnte behandling, er det viktig å tørke hudområdene godt etter dusj og tilstrebe lufting av huden.

Erythrasma lar seg som oftest behandle. Mange opplever likevel tilbakefall

Lignende tilstander

Erythrasma kan i stor grad minne om overfladiske soppinfeksjoner i huden, hvilket ofte oppstår i lyskeregionen.

Øvrige hudtilstander som ses i hudfolder, deriblant intertrigo, psoriasis og seboreisk eksem, kan også minne om erythrasma.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin