Fagartikler
Alt du trenger å vite om A-Vitamin – og hvordan det brukes

Alt du trenger å vite om A-Vitamin – og hvordan det brukes

A-Vitamin, også kjent som retinoider, er en av de mest effektive ingrediensene for å motvirke aldringstegn og opprettholde ungdommelig hud. A-Vitamin har en rekke positive effekter på huden. Denne ingrediensen fremmer hudfornyelse, styrker overhudens barrierefunksjon, forbedrer kollagenproduksjonen, gir en fastere og mykere hud. Dette kan bidra til å forebygge dannelse av fine linjer og rynker, samtidig som det gir en jevnere hudtone. Retinoinder kan også bidra til å redusere noen av de uønskede effektene av solskader ved å redusere synligheten av hyperpigmentering i huden. Videre fremmer også retinoider blodgjennomstrømning i huden.
Skrevet av:
Dr. Mohammad Rizvi
Publisert:
27/10/2023
Sist oppdatert:
15/3/2024

Hva er A-Vitamin?

A-Vitaminer en samlebetegnelse på en gruppe kjemiske forbindelser som har samme type effekt på kroppen. Det finne ulike former for A-vitamin som er tilgjengelig både som kosttilskudd, hudpleieprodukter og reseptbelagte kremer til påføring på huden. I hudpleieprodukter (kremer, serum og geleer) brukes som regel ingrediensen retinol i ulike konsentrasjoner. Noen ganger kan det også finnes reseptbelagte kremer som inneholder ren A-Vitaminsyre, tretinoin, som er en av de få ingrediensene med vitenskapelig dokumentert effekt mot rynker. Retinoid-krem kan fås på resept av hudlege etter at man gjør en medisinsk vurdering av huden.

 

Hvem kan bruke produkter med A-Vitamin?

Voksne med vanlige aldringstegn kan dra nytte av A-Vitamin krem, men styrken bør tilpasses hudens tilstand. Sterke A-Vitamin-produkter anbefales kun å bruke etter en medisinsk vurdering. Da kan det dreie seg om behandling av solskadet og aldrende hud eller som en del av aknebehandling. Det er viktig å utvise forsiktighet når man bruker sterk A-Vitamin-krem på svært tørr hud eller for personer som lider av eksem eller rosacea. For de som har ujevn hudtekstur, pigmenteringsproblemer, arr, fine linjer eller lignende, er A-Vitamin en ingrediens som kan vurderes.

Ammende og gravide skal unngå produkter som inneholder A-Vitamin. Det er også viktig å merke seg at huden blir mer følsom for sollys ved bruk av A-Vitamin, derfor bør solbeskyttelse alltid benyttes. Bruk av A-vitamin bør unngås når solen er på sitt sterkeste.

 

Hvordan bør man bruke A-Vitamin (retinoid) produkter?

1.     Start forsiktig:

Begynn med å smøre bare noen få ganger i uken slik at huden venner seg til kremen.

NB! Huden vil bli irritert, rød og flassete hos noen.

2.      Påføring:

Bruk retinoid krem om natten. Retinoid krem kan gjøre huden mer sensitiv for sollys. Påfør en ertestor mengde på ren, tørr hud etter å ha vasket ansiktet.

3.      Fuktighet:

Vær nøye med å påføre fuktighetskrem på morgenen eller en stund etter at du har brukt retinoid krem.

4.      Solbeskyttelse:

Det er viktig å bruke solkrem hver dag, spesielt når du bruker retinoider.

 

5.      Tålmodighet:

Resultatet av regelmessig bruk av retinoid krem kan ta flere uker før det blir synlig. Vær tålmodig og konsekvent med din hudpleierutine.

 

Omfavn den naturlige aldringsprosessen i huden med glede, og med riktig hudpleie kan huden forbli sunn, livlig og vakker i mange år.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Relaterte artikler

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no