Askin logo
Fagartikler
>
Rynker, Pigmentforandringer
Gode råd for aldrende hud

Gode råd for aldrende hud

Skrevet av:
Dr. Mohammad Rizvi
Hudlege
Publisert:
11.09.2023

Aldring er en naturlig prosess som også påvirker huden. I denne artikkelen kan du lese om aldringsrelaterte hudforandringer som ujevn hud, rynker, pigmentendringer, og hvordan retinoid (Vitamin A krem) og god hupleierutine kan opprettholde sunn, livlig og frisk hud.

Få spesialisthjelp

Aldringsprosessen i huden

Mens årene går, gjennomgår huden vår en rekke endringer. En av de mest åpenbare endringene er reduksjon i produksjon av kollagen og elastin, to proteiner som er ansvarlige for å holde huden fast og smidig. Denne reduksjonen i kollagen og elastin kan føre til slappere hud, fine linjer og rynker. I tillegg avtar hudens evne til å beholde fuktighet, noe som resulterer i tørrhet og tapt «glød» som vi forbinder med ungdommen.

Rynker

Rynker er ofte det første tegnet på aldring som vi legger merke til. Disse fine linjene og foldene er vanligst å se rundt øynene, munnen og pannen. Mens rynker er en naturlig del av aldringsprosessen, kan enkelte faktorer som ubeskyttet soling og røyking føre til mer rynker. Derfor er det viktig å unngå faktorer som fører til mer rynker samt er det essensielt å ha en god hudpleierutine. En god hudpleierutine inkluderer daglig rens av huden, bruk av fuktighetsgivende kremer og regelmessig bruk av solkrem. I tillegg kan produkter som inneholder vitamin A (retinoid) være effektive for å redusere rynker og forbedre strukturen i huden.

Pigmentendringer

Ujevn hudtone og pigmentflekker er et annet problem som dukker opp når vi eldes. Disse endringene kan tilskrives ulike faktorer, inkludert UV-eksponering, hormonelle svingninger og den naturlige aldringsprosessen. Solkrem og solbeskyttelse viktig for å forebygge pigmentendringer i huden. Eksempel på pigmentendring i huden er melasma, les mer om dette her.

Retinoider

Retinoid er en form for Vitamin A. Bruk av krem som inneholder retinoid fører til at aldringstegn blir mindre fremtredende. Retinoider fører til fornyelse av hudceller (keratinocytter), styrker overhudens barrierefunksjon slik at man taper mindre fuktighet fra huden, beskytter nedbrytning av kollagen samt hindrer aktivitet av enkelte enzymer som bryter ned celler i huden. Videre fremmer også retinoid blodgjennomstrømning i huden.

Retinoid krem kan fås på resept av hudlege etter at man gjør en medisinsk vurdering av huden.

 

Tips til hvordan du bruker retinoidkrem

1.      Start forsiktig:

Begynn med å smøre bare noen få ganger i uken slik at huden venner seg til kremen. NB! Huden vil bli irritert, rød og flassete hos noen.

 

2.      Påføring:

Bruk retinoid krem om natten. Retinoid krem kan gjøre huden mer sensitiv for sollys. Påfør en ertestor mengde på ren, tørr hud etter å ha vasket ansiktet.

 

3.      Fuktighet:

Vær nøye med å påføre fuktighetskrem på morgenen eller en stund etter at du har brukt retinoid krem.

 

4.      Solbeskyttelse:

Det er viktig å bruke solkrem hver dag, spesielt når du bruker retinoider.

 

5.      Tålmodighet:

Resultatet fra retinoidkrem kan ta flere uker før det blir synlig. Vær tålmodig og konsekvent med din hudpleierutine.

 

Omfavn den naturlige aldringsprosessen med glede, og med riktig hudpleie kan huden forbli sunn, livlig og vakker i mange år.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin