Askin logo
Fagartikler
>
coronavirus, covid-19, håndvask, tørr hud
Tørre hender i Coronatider

Tørre hender i Coronatider ...

Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
16. mars 2020

Håndvask er viktig for å hindre smitte av coronavirus og sykdommen Covid-19. Men hyppig håndvask kan også føre til problemer som tørr hud, kløe og sprekker i huden.

Få spesialisthjelp

Hvem er i risiko?

Personer med atopisk eksem som barn, eller som i voksen alder har hatt eksem eller psoriasis, kan lettere få problemer med hyppig håndvask. Personer som har allergi mot pollen og husdyr, og personer med astma, har tendens til tørr hud og vil lettere få problemer med hyppig håndvask.

Sprukne fingerspisser
Bilde av tørre hender

Hvordan kan problemet unngås?

Håndvask bør gjøres skånsomt ved å bruke moderat varmt vann (altså ikke for varmt), ikke mer enn 20 sekunder og uten å gni og skrubbe for mye på huden. Såpe bør skylles av huden. Overdriver du håndvaskingen vil hudens naturlige barriere skades. Etter håndvasken bør hendene tørkes godt. Skånsom bruk av håndkle eller papir er lurt. Husk å også tørke bort vann mellom fingre. Det kan være bra å lufttørke hendene til slutt. Noen har behov for å bruke en fuktighetskrem. Det finnes en rekke ulike kremer, og de som inneholder karbamid og melkesyre vil hos noen fungere bra. Men viktigst er det å finne en krem som er behagelig, trekker raskt inn og som kan brukes ofte. De fleste synes at salver blir for klissete på hendene. Fuktighetskremer gjør huden smidig og myk, styrker hudbarrieren og binder fuktighet i huden. Er huden veldig tørr, går det an å bruke et tykt lag med fuktighetskrem på kvelden og ha på bomullshansker om natta. Noen kan også få så tørre hender at behandling mot eksem er nødvendig. Da er hydrokortison 1% krem eller reseptbelagte kremer nødvendig.

Tørre hender
Bilde av tørre hender

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin