Askin logo
Fagartikler
>
Petekkier

Petekkier

Skrevet av:
Dr. Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
26.09.2022

Petekkier er punktformede to til tre millimeter, store røde flekker i huden eller slimhinner. Årsaken er blødning fra de minste blodårene, kapillærene, i huden.

Få spesialisthjelp

Om tilstanden

Petekkier er ingen sykdom, men kan være et tegn på sykdom. Det kan ses hos alle og være normalt, men noen ganger må en finne årsaken, spesielt ved mange petekkier som eventuelt oppstår raskt.

Symptomer og diagnostikk

Petekkier er små blødninger i huden, i motsetning til større blødninger som ofte omtales som blåmerker eller purpura. Petekkier er blod som lekker ut av blodbanen fra små blodårer i huden. Fargen er derfor rød, og noen ganger med blå eller brun. Vanligvis kan en ikke kjenne petekkier på overflaten av huden. Dersom en presser på huden vil ikke petekkier forsvinne. Dette kan en gjøre med å presse i huden rundt, eller ved å presse på huden med et gjennomsiktig objekt (glass). Små synlige blodårer i huden som telangiektasier vil forsvinne ved trykk. Røde utslett som eksem eller elveblest, vil også vanligvis bli blekere ved trykk mot huden. Du kan lese mer om ulike røde utslett her.

Årsaker

Petekkier kan komme av økt tendens til blødning og da kan det noen ganger være blødninger fra andre steder i kroppen (neseblødning, økt menstruasjonsblødning etc.). En blodprøve kan da avklare om det for eksempel det er mangel av blodplater som er årsaken. Flere legemidler kan gi blødninger i huden og petekkier. Ved bruk av kortison kan huden bli skjør og blodårene sprekker letter og får petekkier i huden. Ved mangel av C-vitamin vil en se petekkier. Petekkier sees også ved infeksjoner i kroppen, og da vil en oftest ha andre symptomer samtidig (feber, uvelhetsfølelse, forvirring). Typisk er hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom), men petekkier ses ved flere typer infeksjoner. Dersom det blir høyt trykk inne i blodårene, kan dette gjøre at blodårene sprekker og det gir små blødninger som petekkier, og dette er mest kjent ved mekanisk press på vevet og blodårene (sterk hoste, vektløftning, fødsel, kvelning).

For å finne årsaken til petekkier må pasienten undersøkes hos lege, og det kan bli aktuelt å ta blodprøver, prøver på infeksjoner og vevsprøve fra huden eller andre organer.

Behandling

Petekkier behandles vanligvis ikke, men noen ganger må årsaken til petekkier behandles.

Lignende tilstander

Større blødninger i huden omtales gjerne som blåmerker eller purpura. Petekkier kan minne om små permanente blodårer i huden, såkalte telangiektasier, som ses typisk ved rosacea eller solskadet hud i ansiktet, graviditet og rekke andre tilstander. Kapilaritt er en type vaskulitt med betennelse i de minste blodårene i huden og gir et utslett med mange små punkter som er røde eller brune. Andre typer vaskulitt kan også gi utslett som minner om petekkier.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin