Askin logo
Fagartikler
>
Blåmerker
Blåmerker

Blåmerker

Skrevet av:
Dr. Jon Anders Halvorsen
Hudlege
Publisert:
19.09.2022

Blåmerker er oppsamling av blod (blødning) i huden som kommer av skader, økt tendens til blødning eller skjøre blodårer.

Få spesialisthjelp

Om tilstanden

Blåmerker oppstår ofte raskt. Det kan komme i alle aldre, men hyppigst hos eldre. Personer som driver med idrett og barn får lett blåmerker, siden små skader eller press mot huden ofte er årsaken.

Symptomer og diagnostikk

Det medisinske navnet på blåmerke er ekkymose eller purpura.

Blåmerker har karakteristisk farge, der det i starten er rødt eller rød-blått, og etter hvert blir det grønn farge, og deretter gult. Blåmerker forsvinner vanligvis i løpet av 1-2 uker. Særlig hos eldre kan blåmerker være langvarige og få en brunfarge, og dette kalles senil purpura. Ved blåmerker er det ofte bare en flekk i huden, men det kan også være samtidig en hevelse. Noen ganger er det også smerte, særlig om det er en større blødning. Noen ganger kan en presse ut blodet for å være mer sikker på at årsaken er en blødning, særlig er det aktuelt å stikke hull på en negl ved blåmerker og blødning under neglen (som kan være smertefullt).

Årsaker

Årsakene til blåmerker kan være mange, og er oftest opplagte. Slag, press og skader mot huden gir små blødninger under huden og deretter blåmerker. Typisk kommer dette på armer og ben. Blodet lekker ut i huden og kommer ikke tilbake i blodbanen. Ganske raskt vil derfor hemoglobinet i blodet få en blålig farge, som uttrykk for manglende oksygen i blodet.

I tillegg til skader mot huden, vil blåmerker noen ganger oppstå spontant. En kan da spørre seg om personen har lett for å blø på andre måter, for eksempel ved tannbehandlinger, neseblødninger eller menstruasjon. Da må en sjekke om det er økt blødningstendens eller om personen bruker legemidler som gir lettere blødning. Eksempler på slike legemidler er blodfortynnende, betennelsesdempende/NSAID som Ibux, kortison eller antidepressiva. Dersom det er manglende produksjon av noen av blodets bestanddeler, som for eksempel blodplater, vil det gi økt blødning. Ulike blodsykdommer (også medfødte) kan gjøre at en lettere blør. Økt inntak av alkohol, hvitløk og ingefær kan kanskje gi økte tendens til blødning og mangel av visse vitaminer (K og C) det samme. Hos eldre forsvinner underhudsfettet og hudens «polstrende» egenskap svekkes, og små skader gir blødninger og blåmerker. Ved økende alder blir også selve blodårene skjørere.  Hos dem som står lenge på kortisontabletter, vil også hudens lag fortynnes og blodårene bli skjørere. Infeksjoner kan også gi blødninger i huden, best kjent ved infeksjon med meningokokker(hjernehinnebetennelse).

Behandling

Blåmerker i seg selv er ikke vanlig å behandle, siden de går over etter kort tid. Dersom det samtidig er en skade, kan det være aktuelt å kjøle ned området med for eksempel med is og redusere hevelse med en bandasje (kompresjonsbandasje) eller løfte kroppsdelen høyt (elevasjon). Årsaken til blåmerkene kan det noen ganger være aktuelt å utrede og behandle.

Lignende tilstander

Betennelse i blodårer, kjent som vaskulitt kan ligne på blåmerker. Det er da ofte små sår eller følbare opphøyninger i huden, hyppigst på legger. Permanente små blodårer(telangiektasier) kan også forveksles med blåmerker. Betennelser i dypere lag av huden (pannikulitt/erythema nodosum) kan forveksles med blåmerker.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin