Askin logo
Fagartikler
>
Keratoakantom
Keratoakantom

Keratoakantom

Skrevet av:
Dr. Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
23.09.2022

Keratoakantom er en raskt voksende, kraterformet hudsvulst hos eldre personer. Disse er vanligvis godartete, men kan være vanskelig å skille fra ulike kreftformer i huden. Behandlingen er kirurgisk fjerning.

Få spesialisthjelp

Om tilstanden

Keratoakantomer nokså vanlige hudsvulster, spesielt hos eldre personer. De aller fleste pasientene er over 60 år.

De oppstår ca. dobbelt så hyppig hos menn som hos kvinner.

Symptomer og diagnostikk

Keratoakantomer ses som nokså iøynefallende hudsvulster med et sentralt «krater». Krateret er fylt med forhornet materiale (keratin og døde celler), alternativt sårdannelse og/eller skorpe. Ofte ser man en viss rødme i kanten av hudsvulsten, hvilket er et tegn på betennelsesreaksjon.

Typiske lokalisasjoner for keratoakantomer er i ansiktet, ører, samt armer (spesielt håndrygger).

Et keratoakantom vokser raskt i løpet av 1-3 måneder og blir omtrentlig 1-2 cm i størrelse. Gitt riktig diagnose, vil de aller fleste forsvinne av seg selv i løpet av et halvt års tid. Ofte etterlater hudsvulsten et arr.  

Det kan være vanskelig å skille et godartet keratoakantom fra ulike kreftformer i huden, spesielt plateepitel carcinom. I de fleste tilfeller er det nødvendig med vevsprøver – helst hvor hele hudsvulsten er kirurgisk fjernet og sendt inn til videre undersøkelser.

Årsaker

Keratoakantomer oppstår fra celler relatert til hårsekkene, og de ses vanligvis i områder med mye soleksponering. Man har ikke full forståelse for hvorfor disse hudsvulstene oppstår, men solskader er trolig av stor betydning.

Personer med svekket immunforsvar, eller som behandles med immundempende medikamenter (for eksempel organtransplanterte), har økt risiko for å utvikle keratoakantomer.

Det er diskutert hvorvidt røyking, kjemikalieeksponering og humant papilloma-virus (HPV) kan være av betydning for tilstanden.

Behandling

Keratoakantomer fjernes kirurgisk i lokalbedøvelse. Ideelt sett fjerner man hele hudsvulsten og sender inn denne til mikroskopiundersøkelse.

Det finnes øvrige behandlingsalternativer, men disse er kun forbeholdt et lite utvalg pasienter.

Lignende tilstander

Den store utfordring med keratoakantomer er å skille disse fra ondartete hudsvulster, deriblant plateepitelcarcinom. Patologens histopatologiske undersøkelse og vurdering er følgelig av stor betydning her.  

Det kan derimot være vanskelig å skille disse hudsvulstene fra hverandre. Diagnosen stilles derfor basert på flere faktorer, deriblant utvikling (rask vekst, forsvinner av seg selv), utseende og mikroskopiundersøkelser.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin