Askin logo
Fagartikler
>
Melasma
Hudpleie ved melasma

Hudpleie ved melasma (pigmentflekker)

Skrevet av:
Dr.Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
13.12.2023

Melasma er en vanlig, kronisk og ofte tilbakevendende tilstand med brune pigmentflekker i ansiktet. Tilstanden er ufarlig, men kan oppleves kosmetisk skjemmende. En tilpasset hudpleie er avgjørende i behandlingen og forebyggingen av slike pigmentflekker. Følgende artikkel skisserer en melasmatilpasset hudpleierutine.

Få spesialisthjelp

Solbeskyttelse

Sollys forårsaker, vedlikeholder og forverrer melasma. Det viktigste tiltaket er derfor god, daglig solbeskyttelse. Huden bør beskyttes mot sol, selv på overskyede dager, etter svømming og trening. Spesielt ansiktet må skjermes så godt som mulig. Et godt tips er å finne en egnet dagkrem med solfaktor (SPF 30-50). I solrike områder og årstider er det anbefalt med dekkende solbriller, bruk av caps/solhatt, samt tilleggsbruk av solkrem. Solkremen bør beskytte mot UVA-stråler. Dersom du har en mørkere hudtype, anbefales en farget solkrem med jernoksid (fysisk filter) som også beskytter mot synlig lys. Påfør solkremen 15 minutter før du går ut, og gjenta smøringen hver andre til tredje time.

Fuktighetskrem

En velhydrert hud utgjør fundamentet i generell hudhelse og forebygging av diverse hudtilstander. Bruk av egnede fuktighetskremer vil kunne styrke huden, redusere irritasjon og potensielt framskynde normaliseringen av solskader og pigmentflekker.

Parfymefritt

Hudprodukter, inkludert fuktighetskremer, bør være skånsomme og parfymefrie. Dersom et hudprodukt gir svie/kløe, som tegn på irritasjon, bør det unngås.


Behandlingskremer

Behandling av melasma kan være utfordrende og avhenger av hudtype. Blant behandlingsalternativene finnes blekende kremer med for eksempel vitamin A, hydrokinon og steroider. Pigmanorm er et eksempel på en blekende krem og brukes mye i melasmabehandling. Videre kan bruk av kremer med azelainsyre og niacinamid virke blekende gjennom regulert pigmentproduksjon i huden. Det er viktig å understreke at alle behandlingskremer må brukes som angitt.

Kjemisk peeling

Foruten reseptbelagte behandlingskremer kan kjemisk peeling også være aktuelt i behandlingen av melasma. Den kjemiske peelingen må være overfladisk og brukes med ytterst forsiktighet. Feil/hyppig bruk av peelingbehandlinger kan i verstefall medføre økt pigmentdannelse.  


Sminke

Sminke kan gi en jevnere hudfarge og gjøre melasma mindre synlig. Det kan ta måneder til år før pigmentflekkene forsvinner, og det er derfor viktig å finne sminkeprodukter som du tolererer og er tilfreds med.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin