Askin logo
Fagartikler
>
Apekopper
Apekopper

Apekopper

Skrevet av:
Dr.Christoffer Aam Ingvaldsen
Lege i spesialisering (hudlege)
Publisert:
10.11.2022

Apekopper er en infeksjonssykdom som skyldes apekoppeviruset. Sykdommen er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme. Det er viktig å kjenne til sykdommen, aktuelle symptomer og forebygging for personer i risiko.

Få spesialisthjelp

Om tilstanden

Apekopper skyldes et virus (orthopoxvirus). Viruset ble oppdaget på slutten av 1950-tallet i et forskningslaboratorium i København blant aper importert fra Singapore (derav navnet). De første tilfellene blant mennesker ble identifisert i Den demokratiske republikken Kongo i 1970. I senere tid har man avdekket at det største «viruslageret» er blant gnagere og ekorn på det afrikanske kontinentet. Viruset kan smitte fra dyr til mennesker (såkalt zoonose), deriblant gjennom kontakt med infiserte gnagere eller ved inntak av kjøtt som ikke er gjennomkokt.  

I mai 2022 startet et utbrudd blant mennesker i Europa og andre deler av verden. Apekopper er per 27. august 2022 definert som en allmennfarlig smittsom sykdom i smittevernloven. Folketrygden yter full godtgjørelse av utgifter til legehjelp. Utredning, behandling og oppfølging av apekopper er således gratis.

Symptomer og diagnostikk

Sykdommen karakteriseres av utslett (alt fra et fåtall til mange koppelignende hudforandringer på 2-5 mm hver). Apekoppesmittede kan også få feber, hovne og ømme lymfeknuter, hodepine, tretthet, muskelsmerter og stivhet.

Utslettet er ofte lokalisert til områder med hudkontakt, deriblant i/omkring munnen, på hender, genitalt og i/omkring endetarmsåpningen.

De nevnte hudforandringene endrer seg over tid; fra å være rødlige prikker initialt, til mer væske-/pussfylte kopper, og senere skorpebelagte sår. Utslettet kan klø og være smertefullt. Som alle sårforandringer, kan apekoppene bli infiserte av øvrige mikrober (deriblant gule stafylokokker og herpesvirus).

I senere tid er det rapportert økende antall tilfeller av apekoppevirus-infeksjoner som presenterer seg med halsbetennelse (faryngitt)eller endetarmsbetennelse (proktitt) alene. Pasientene opplever da sårhet og smerter til de angitte stedene.

Sykdomsforløpet varer normalt fra to til fire uker. Barn og immunsupprimerte har dog høyre risiko for langvarig og/eller alvorlig sykdom. Det har vært få dødsfall forårsaket av apekoppeviruset, og dødeligheten i det pågående utbruddet er mindre enn 1 %.

Apekopper diagnostiseres ved hjelp av penselprøver fra utslettet som sendes inn til PCR-undersøkelse ved et utvalg norsk sykehus. Viruset kan også påvises fra hals- og endetarmsprøver hos enkelte.

Årsaker

Smitte med apekopper skjer hovedsakelig ved dirkete kontakt(hudkontakt/slimhinnekontakt) over tid blant husstandsmedlemmer eller andre med intim kontakt uavhengig av seksuell orientering. Viruset finnes også i luftveiene og kan skilles ut som store dråper som kan utgjøre en smitterisiko på kort avstand. Apekopper kan også, en sjelden gang, smitte indirekte via gjenstander, tekstiler og overflater.

Det er noe varierende hvor lang tid det tar fra smitte til sykdomsutbrudd. Vanligst er en-to uke(r), men det kan ta opptil tre uker.

Man er smitteførende fra symptomstart til skorpene har falt av og det er dannet ny hud under.

Behandling

Apekoppevirus er vanligvis selvbegrensende, og de fleste smittede blir friske uten behandling i løpet av noen uker. Koppene kan dog etterlate seg pigmentforandringer og arr i huden.Tecovirimat er det eneste legemiddelet som er godkjent av EMA (European Medicines Agency) til behandling av apekopper.

Lignende tilstander

Apekopper kan til dels minne ulike seksuelt overførbare infeksjoner, deriblant genital herpes, syfilis og lymfogranuloma venereum(LGV). Hudforandringene kan også forveksles med vanlige tilstander som varicella (vannkopper), herpes zoster (helvetesild) og bakterielle hudinfeksjoner.


Forebyggende tiltak

Smitte er i stor grad sett i sammenheng med seksuell aktivitet, og spesielt blant menn som har sex med menn. Smitterisiko kan reduseres gjennom sikrere sexpraksis, deriblant ved færre partnere og mindre tilfeldig sex.

Det er påvist virus i lang tid etter gjennomgått sykdom, men det er usikkert om det representerer levende virus eller døde virusrester. Det anbefales derfor å bruke kondom 12 uker etter gjennomgått sykdom.  

Reisende til områder der apekopper er endemisk bør unngå kontakt med gnagere. Man bør også unngå å spise kjøtt som ikke er gjennomvarmet.

Det finnes ingen vaksine spesifikt mot apekopper, men vaksine mot kopper har vist seg å kunne gi beskyttelse. En såkalt tredjegenerasjons koppervaksine, som har mindre bivirkninger enn tidligere vaksiner, gir beskyttelse mot apekopper, men beskyttelsen svekkes noe over tid. Vaksinen er nå godkjent for bruk til forebygging av apekopper. FHI (Folkehelseinstituttet) vurderer fortløpende råd for bruk av denne vaksinen (se www.fhi.no).

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin