Fagartikler
9 vanlige solskader i ansiktet

9 vanlige solskader i ansiktet

Solstrålene er sterkest i sommerhalvåret i Norge, og kan gi endringer i huden etter kort eller lang tid. Her følger en oversikt over ulike typer solskader og utslett som sola kan gi. Vi nevner det som kommer raskest først og det som vanligvis kommer etter mange års solpåvirkning til slutt.
Skrevet av:
Jon Anders Halvorsen
Publisert:
1/4/2022

1. Solbrenthet

Solbrenthet starter 2-6 timer etter opphold i sola og er på det mest plagsomme etter 12-24 timer. Huden blir rød og øm og kan ha blemmer. Etter hvert flasser huden av. Legemidler kan noen ganger gjøre at en blir lettere solbrent, og eksempler på slike legemidler er antibiotika, betennelsesdempende medisiner (NSAID) og isotretinoin.

2. Soleksem

Soleksem kommer typisk etter flere timer i sola om våren. Utslettet kan være rødt og nuppete på armer og brystkasse, og er sjeldnere i ansiktet. Det starter noen timer til et par dager etter solpåvirkningen. Du kan lese mer om soleksem her.

3. Forverring av hudsykdommer

Forverring av hudsykdom som rosacea, lupus eller atopisk eksem kan forekomme. De fleste hudsykdommer blir bedre om sommeren, men noen ganger kan sola forverre utslettene. Ved lupus kan det ses et såkalt sommerfuglutslett over kinn og nese.

4. Melasmea

Her kommer det flekker med brunfarge (pigmentering) på kinn, tinninger, panne og rundt munnen. Pigmenteringen kan bli tydeligere etter noen dager i sola, men mer vanlig er det at brunfargen bygger seg opp over uker. Det kommer oftest hos kvinner som bruker p-piller eller er gravide. Du kan lese mer om melasma her.

5. Pigmentflekker

Pigmentflekker («solflekker», «leverflekker», lentigo) er godartede flekker, vanligvis runde eller ovale som er fra millimeter til centimeter store. De er ensfarget brune, gule eller grå. De blir gjerne litt blekere om vinteren. Du kan lese mer om lentigo her.

6. Rynker

Sol er sammen med alder, arv og røyking, en årsak til rynker. Dette ses ofte sammen med hud som har ujevn pigmentering og små blodårer. Solkrem og kremer med A-vitamin kan reversere noen av disse solskadene. Du kan lese mer om pleie og behandling av rynker og aldrende hud her.

7.Keratoser

Keratoser (aktiniske keratose, solare keratose). Disse kommer i ansiktet etter 40-års alderen og er hvite eller røde og kjennes ut som fint sandpapir. Det er vanlig å behandle disse, siden keratose en sjelden gang kan utvikle seg – typisk etter flere år – til plateepitelkreft.

Du kan lese mer om aktinisk keratose her.

8. Basaliom

Basaliom er en type hudkreft som gir kuler og sår i huden. Det starter ofte som en skorpebelagt kvise som ikke forsvinner etter uker eller måneder. Den vokser sakte, men bør behandles før den blir for stor. Kommer aller mest etter 50-60 års alderen. Basaliom er vanlige. Du kan lese mer om basliom her.

9.Melanom

Melanom (føflekkreft) er typisk en flekk eller kul som er mørkebrun eller svart. Den endrer seg over måneder og år. Særlig ved rask endring av flekk/kul, er det viktig med snarlig legeundersøkelse. Mange tilfeller av melanom blir diagnostisert og behandlet i tidlige stadier og gir ikke varig helseproblemer. Andre ganger er dessverre melanom dødelig. Du kan lese mer om melanom her.

Risiko for alle typer solskader blir redusert ved bruk av solkrem, ved å dekke til huden med klær eller holde huden i skyggen. Les mer om forebyggende råd her.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:
Askin logo
64 80 90 90post@askin.no