Askin logo
Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Spesialist i Hudsykdommer

Melanom – hudkreft som ligner på en føflekk

Melanom er en type kreft som starter i pigmentcellene i huden. Her kan du lese mer om denne formen for hudkreft.

Hva er melanom?

Melanom er en type kreft som starter i pigmentcellen i huden. Noen steder ligger pigmentceller tett i tett, og det er føflekker. I huden ellers ligger pigmentcellene spredt og har som oppgave å gi huden brunfarge.

Melanom, eller føflekkreft, kan av og til starte i en føflekk, men oftere starter sykdommen i huden mellom føflekkene. Ordet føflekkreft er derfor misvisende, fordi føflekkreft ikke trenger å ha noe med en føflekk å gjøre. Ordet melanom er derfor bedre.

Hvordan ser melanom ut?

Noen ganger vil melanom se ut som en føflekk, særlig om den ikke har vokst så lenge. Når melanom har vokst en stund, vil det derimot se annerledes ut enn en føflekk. Det er nettopp det vi alle bør være oppmerksomme på: er det en flekk eller kul i huden ser som annerledes ut enn føflekkene?

Melanom

Hva kan jeg gjøre?

Vi kan oppdage melanom selv. Det er viktig å bli kjent med sin egen hud. Kommer det endringer i huden, så bør du reagere. Har du en svart eller blødende kul som har dukket opp siste par måneder? Har du en stor, mørk flekk som stadig vokser, og som har mange farger og kanskje en litt uvanlig form? Kan du svare ja på slike spørsmål, bør du få huden din undersøkt.

Melanom og folkehelse

Hvert år får over 2000 nordmenn melanom, og rundt 300 mennesker dør årlig av sykdommen i Norge. Forekomsten i Norge er den høyeste i Europa. Årsaken til dette er trolig at mange i Norge har lys hud og at vi utsetter huden vår for «sjokk-soling» enten på fjellet, på sjøen eller i utlandet. Det viktigste forebyggende rådet er derfor: Bli ikke solbrent!

Melanom


Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no