Askin logo
Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Spesialist i Hudsykdommer

Aktinisk keratose og varsomhet

Aktiniske keratoser er celleforandringer i overhuden som kan utvikle seg til hudkreft. I denne artikkelen kan du lære hvordan du kan oppdage slike forandringer tidlig.

Hva er aktiniske keratoser?

Aktiniske keratoser er celleforandringer i overhuden som kan utvikle seg til hudkreft. Hos de fleste gir det ikke plager utover at det er synlige flekker. Noen vil kjenne ømhet eller ha en sviende følelse i huden. Aktiniske keratoser kommer i ansikt og håndrygger, typiske steder som er mye eksponert for sol gjennom mange år. Menn med lite hår har det ofte i hodebunnen og kvinner har det ofte på leggene.

Hvordan ser de ut?

Størrelsen på aktiniske keratoser er fra noen millimeter til et par cm. Noen personer har kun en aktinisk keratose, men vanligere er det å ha flere. Fargen er lett rød. Overflaten er ru og flassende, som utrykk for at overhuden er litt fortykket. Huden rundt de aktiniske keratosene viser ofte tegn til langvarig solpåvirkning, og da er huden gulblek og tørr med brune solflekker og synlige blodårer.

Aktinisk keratose

Hvem får aktiniske keratoser?

Aktiniske keratoser forekommer hyppigst hos eldre personer og opptrer sjelden før førtiårs alder. Lys hud og UV-eksponering over flere tiår øker risikoen for å utvikle aktiniske keratoser. Hos personer med seks solforbrenninger i løpet av livet, ble det i en studie vist 50% høyere forekomst av aktiniske keratoser enn hos dem uten solforbrenninger.

Hva kan skje?

Aktiniske keratoser kan utvikle seg til plateepitelkreft, en sykdom som rammer over 2000 nordmenn hvert år. Personer med aktiniske keratoser har også en økt forekomst av andre typer hudkreft slik som basalcellekreft og melanom (føflekkreft).


Hvordan behandles dette?

Aktiniske keratoser behandles hos hudlege, enten med frysing (flytende nitrogen), kremer (imiquimod, ingenol mebutat) eller fotodynamisk terapi.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Har du hudplager?
Å få tilgang til lege som er spesialist på hudplager kan være veldig vanskelig og ta lang tid. Askin gir deg direkte tilgang til hjelp fra hudlege og riktig resept, helt digitalt. Du slipper å vente i ukesvis på en henvisning.

Få hjelp av en av våre hudleger innen 24 timer ved å sende oss bilder av dine hudplager. Får du resept, følges du automatisk opp av din hudlege.

Send bilder og få en vurdering
Bildekonsultasjon 595 kr
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no