Fagartikler
Aktinisk keratose og varsomhet

Aktinisk keratose og varsomhet

Aktiniske keratoser er celleforandringer i overhuden som kan utvikle seg til hudkreft. I denne artikkelen kan du lære hvordan du kan oppdage slike forandringer tidlig.
Skrevet av:
Hudlege Jon Anders Halvorsen
Publisert:
16/4/2021
Sist oppdatert:
16/4/2021

Hva er aktiniske keratoser?

Aktiniske keratoser er celleforandringer i overhuden som kan utvikle seg til hudkreft. Hos de fleste gir det ikke plager utover at det er synlige flekker. Noen vil kjenne ømhet eller ha en sviende følelse i huden. Aktiniske keratoser kommer i ansikt og håndrygger, typiske steder som er mye eksponert for sol gjennom mange år. Menn med lite hår har det ofte i hodebunnen og kvinner har det ofte på leggene.

Hvordan ser de ut?

Størrelsen på aktiniske keratoser er fra noen millimeter til et par cm. Noen personer har kun en aktinisk keratose, men vanligere er det å ha flere. Fargen er lett rød. Overflaten er ru og flassende, som utrykk for at overhuden er litt fortykket. Huden rundt de aktiniske keratosene viser ofte tegn til langvarig solpåvirkning, og da er huden gulblek og tørr med brune solflekker og synlige blodårer.

aktinisk keratose
bilde av aktinsk keratose

Hvem får aktiniske keratoser?

Aktiniske keratoser forekommer hyppigst hos eldre personer og opptrer sjelden før førtiårs alder. Lys hud og UV-eksponering over flere tiår øker risikoen for å utvikle aktiniske keratoser. Hos personer med seks solforbrenninger i løpet av livet, ble det i en studie vist 50% høyere forekomst av aktiniske keratoser enn hos dem uten solforbrenninger.

Hva kan skje?

Aktiniske keratoser kan utvikle seg til plateepitelkreft, en sykdom som rammer over 2000 nordmenn hvert år. Personer med aktiniske keratoser har også en økt forekomst av andre typer hudkreft slik som basalcellekreft og melanom (føflekkreft).

Hvordan behandles dette?

Aktiniske keratoser behandles hos hudlege, enten med frysing (flytende nitrogen), kremer (imiquimod, ingenol mebutat) eller fotodynamisk terapi.

Rask tilgang til riktig behandling

Unngå lang ventetid
Trygt og konfidensielt
Resept inkludert
Bildekonsultasjon 595kr
Videokonsultasjon 995kr

Relaterte artikler

No items found.

Rask tilgang til riktig behandling

Kvinne utfører bildekonsultasjon, og svarer på enkle spørsmål ved å velge alternativer.
Bildekonsultasjon
595kr
Svar innen 24 timer
Resept inkludert
En person deltar i en digital videokonsultasjon med hudlege gjennom Askin.
Videokonsultasjon
995kr
Snakk med legen
Resept inkludert

Vi hjelper deg med alt innen hud

Med alt fra enkle hudforandringer til alvorlige lidelser.
Her er noen eksempler:

Askin logo
64 80 90 90post@askin.no