Askin logo
Fagartikler
>
Liktorn
Liktorn

Liktorn

Skrevet av:
Trine Lilly Halvorsen
Hudlege
Publisert:
05.07.2022

Liktorn (clavus) er fortykket og smertefull hud lokalisert til trykkpunkter (oftest fotsåle). Den fortykkede huden danner en torn/brodd som presser ned i hud og underhud og medfører nålestikk-aktige smerter. Det finnes ulike tilpasninger og behandlinger av liktorn.

Få spesialisthjelp

Fjern regelmessig fortykket hud

Det er viktig regelmessig å holde den fortykkede huden tynn. Hvis ikke vil det etter hvert bli som å gå med en hard ert i skoen. Fortykket hud kan fjernes ved å skrape den ned med en skalpelleller ved å file den ned med en grov negl- eller fot fil. På apotek kan man få kjøpt dermablade som er et godt hjelpemiddel for å fjerne hard hud.

Fuktighetskremer med keratolytisk effekt

Keratolytiske betyr at de har en oppløsende effekt på hudens hornlag dvs. at de bryter ned hard hud. Dette er kremer som  for eksempel inneholder karbamid (10-50 %), propylenglykol eller salisylvaselin.

Eksempler på slike kremer som kan kjøpes på apotek er Locobase LPL, SO-Urea m.fl. Disse kremene kan brukes som nattkremer, gjerne med plastpose over. Huden vil da bli mykere og shavingen/skrapingen vil lettere la seg gjennomføre.

Gode sko og unngå friksjon

Om du plages av liktorn (clavus) bør du alltid bruke gode sko. I gode joggesko kan du ta ut sålen og med en tapetkniv fjerne skumgummien/sålen under punktet med liktorn/clavus. På denne måten trår du ned på et hulrom når du går og unngår dermed friksjon i dette punktet.

Det finnes også spesielle plaster du kan kjøpe på apotek. Noen er designet for å unngå friksjon i problemområdet og andre bryter ned den harde huden. Det finnes også skumputer som fungerer som tåskillere og problemet ligger mellom tærne.

Om du regelmessig fjerner hard hud vil du helt fint kunne leve med tilstanden uten smerter eller plager.

Å gå regelmessig til en fotterapeut kan være en god investering for god fot helse.

Om du til tross for disse tiltakene likevel er veldig plaget med smerter og ubehag bør du kontakte en ortopedteknikker som eventuelt kan hjelpe deg med spesialsåler eller spesialsko.

Vanlige spørsmål om Askin:

Les flere svar på vanlige spørsmål
Gå til artikkel

Rask tilgang til riktig behandling

Våre legespesialister løser dine hudproblemer.
Last opp bilder av ditt hudproblem og få svar og resept innen 24 timer.
Kontoradresse
Rosenholmveien 25
1414 Trollåsen
Postadresse
Postboks 474 Bedriftssenteret
1411 Kolbotn
Kontakt
Telefon sentralbord
64 80 90 90 (hverdager 8 - 16)
post@askin.no
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Askin